ΣτΕ: Επαναφορά του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας στις πολύτεκνες οικογένειες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.3.22

ΣτΕ: Επαναφορά του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας στις πολύτεκνες οικογένειες


 Την επαναφορά του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης στις πολύτεκνες οικογένειες σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματική την κατάργησή της με υπουργική απόφαση του 2018.


Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε πως κακώς εντάχθηκαν οι πολύτεκνες οικογένειες στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα «ευάλωτα νοικοκυριά», καθώς πρόκειται για διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού που δεν θα πρέπει να ταυτίζονται για την Πολιτεία. Κι αυτό, διότι η προστασία των πολύτεκνων οικογενειών εμπίπτει στο πλαίσιο της δημογραφικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να συγχέεται με την παρεχόμενη κοινωνική πρόνοια για τα οικονομικά ή κοινωνικά ευάλωτα άτομα.


Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, από το άρθρο 21 του Συντάγματος προκύπτει  ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».


Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν είναι επιτρεπτό να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Κατά συνέπεια, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «αντιβαίνει και ευθέως στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο μέτρο που καταργεί το ισχύον κατά την έκδοσή της ειδικό τιμολόγιο οικιακής χρήσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, εξομοιώνοντας την κατά τις διατάξεις του Συντάγματος ειδική προστασία των πολυτέκνων, στο πλαίσιο της ασκούμενης δημογραφικής πολιτικής, με τις λοιπές διακεκριμένες κατά το άρθρο αυτό του Συντάγματος περιπτώσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς αποχρώντα λόγο».

Πηγή