Λιμενικό: Ξεκαθάρισμα μεταξύ συνδικαλιστών με υπουργική παρέμβαση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.3.22

Λιμενικό: Ξεκαθάρισμα μεταξύ συνδικαλιστών με υπουργική παρέμβαση



Με μία εντελώς αντισυνταγματική διάταξη που προωθείται από τον Υπουργό ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη επιχειρείται το ξεκαθάρισμα των διαφορών μεταξύ των συνδικαλιστών του Λιμενικού Σώματος .

Συγκεκριμένα η προωθούμενη διάταξη συνδικαλιστικού νόμου στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. η οποία θα κατατεθεί ως τροπολογία στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο από 8 μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ όσο και από τη ΠΟΛ.

Αναφέρεται μάλιστα πως η συγκεκριμένη διάταξη προωθείται από μία μικρή μερίδα συνδικαλιστών της ΠΟΕΠΛΣ που αυτή τη στιγμή έχει μία ισχνή διαφορά ψήφων και στοχεύει στην ισχυροποίησή της στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνει είναι αντισυνταγματικές και έρχονται να καταργήσουν εκ τον υστέρων νόμιμες δικαστικές αποφάσεις ίδρυσης σωματείων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Χώρα μας ονοματίζονται στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 συγκεκριμένα σωματεία καταργώντας ταυτόχρονα μία άλλη νόμιμα ιδρυμένη ομοσπονδία και τα σωματεία της.

Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τα συνδικαλιστικά όργανα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων καθώς :

  • Καταργεί το δικαίωμα εκλογής σε όσους υπηρετούν σε θέση ευθύνης θέτοντας εκτός δικαιώματος του εκλέγεσθαι μία μεγάλη μερίδα στελεχών , τη στιγμή μάλιστα που ανάλογη διάταξη δεν υφίσταται για καμία κατηγορία εργαζομένων στον 1264/82.,
  • απαγορεύει την ένστολη διαμαρτυρία,
  • απαγορεύει τη συμμετοχή σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα ,
  • καταργεί σημαντικά προνόμια των συνδικαλιστικών οργάνων τα οποία ισχύουν με τον Ν.1264/82 για όλους τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των υπηρετούντων σε Σώματα Ασφαλείας και Στρατό ,
  • επίσης με φωτογραφικές διατάξεις αποκλείει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μεγάλο αριθμό στελεχών.

Έντονες οι αντιδράσεις από την Π.Ο.Λ. η οποία και με επιστολή της που απεστάλη σε όλα τα κόμματα της Βουλής εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα όσα πρωτόγνωρα προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη του ΥΝΑΝΠ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επιστολή 8 μελών του 19μελούς ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., η οποία εκφράζει και Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της που διαφωνούν με τη διάταξη καθώς δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης σε επίπεδο Πρωτοβάθμιων Ενώσεων αφού ποτέ δεν συζητήθηκε στο ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Καθίσταται σαφές πως μία διάταξη που προωθείται προς ψήφιση για το συνδικαλισμό των εργαζομένων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στους υπηρετούντες σε αυτό.

Πηγή