Κάλεσμα σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς για να λυθεί το πρόβλημα των μεταθέσεων του Λιμενικού Σώματος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.3.22

Κάλεσμα σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς για να λυθεί το πρόβλημα των μεταθέσεων του Λιμενικού Σώματος


 Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή με θέμα τα προβλήματα στις μεταθέσεις των λιμενικών και την ανάγκη να προσκληθούν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Αναλυτικά:


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, το ΠΔ που αφορά στις μεταθέσεις όσων υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή και την υπηρεσία τους. Μάλιστα μετά και την έναρξη των συμβουλίων των τακτικών μεταθέσεων διαπιστώνεται και στην πράξη ότι το νομοθετικό πλαίσιο καταλήγει σε αδιέξοδο. Το ΚΚΕ έχει φέρει στη Βουλή κατ’ επανάληψη το ζήτημα και της καθυστέρησης της έκδοσης του σχετικού ΠΔ από διαδοχικές Κυβερνήσεις την τελευταία 10ετια και των προβλημάτων που δημιουργεί το ΠΔ Μεταθέσεων που τελικά εκδόθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση πέρσι (ΠΔ 21/2021).


Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) με σύσσωμες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις της, όπως επίσης και πρωτοβάθμιες ενώσεις της ΠΟΕΠΛΣ, μαζί και πολλά από τα μέλη του ΔΣ της, έχουν εκφράσει την κριτική τους, τις διαφωνίες τους αλλά και προτάσεις προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για αυτό, το μείζον, για τους λιμενικούς θέμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και με βάση το 21/2021 ΠΔ Μεταθέσεων, για το έτος 2022 προβλέπεται μετάθεση για πάνω από 2.000 στελέχη, το 80% εξ αυτών αφορά ανούσιες μεταθέσεις σε υπηρεσίες που δεν έχουν υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ θα απογυμνωθούν πολλές από αυτές  που λειτουργούν με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Επίσης, δεν ενισχύονται οι νησιωτικές Λιμενικές αρχές ενώ θα υπάρξουν και στελέχη που θα μετατεθούν από ένα νησί σε άλλο χωρίς να το επιθυμούν. Επιπλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιηθούν αιτήματα στελεχών που υπηρετούν σε νησιά και επιθυμούν μετάθεση στο τόπο συμφερόντων τους καθώς με το νέο οργανόγραμμα οι νησιωτικές υπηρεσίες εμφανίζονται υποστελεχωμένες κατά 50-60%, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν πλέον κενές οργανικές θέσεις σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος υπήρχαν κενά. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προειδοποιήσεις και η κριτική που ασκούνταν από τους εκπροσώπους των λιμενικών επιβεβαιώνονται σήμερα.


Το Υπουργείο Ναυτιλίας φέρει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως είναι επιβεβλημένη η τροποποίηση του Π.Δ Μεταθέσεων, ότι θα καταλήξει σε αδιέξοδο η τρέχουσα διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων και ότι θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ικανοποιηθούν μεταθέσεις κατόπιν αιτήματος των λιμενικών. Αυτό που ζητούν οι εκπρόσωποι των λιμενικών για να δοθεί μια λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοβουλία του να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου προσκαλώντας και τους τρεις συνδικαλιστικούς φορείς που εκπροσωπούν το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, την ΠΟΕΠΛΣ, την ΠΟΛ και την ΠΕΑΛΣ, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τροποποίηση της διαδικασίας μεταθέσεων και του ΠΔ 21/2021.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:


– Να γίνουν οι τροποποιήσεις που ζητούν οι εκπρόσωποι των λιμενικών στο καθεστώς των μεταθέσεών τους.


– Να προσκληθούν και οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς, ΠΟΕΠΛΣ, ΠΟΛ, ΠΕΑΛΣ ώστε να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους.

Πηγή