Tο Top 10 των Eλλήνων εφοπλιστών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.3.22

Tο Top 10 των Eλλήνων εφοπλιστών


 Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο τονάζ- Οι στόλοι που διαθέτουν και η διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας

 


Όταν τον επί σειρά ετών πρόεδρο της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών, Θεόδωρο Bενιάμη, διαδέχθηκε η Mελίνα Tραυλού, η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε αυτή τη σημαντική θέση στην ιστορία της EEE, τα ξένα Mέσα έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή». Όντως ήταν τέτοια, ήταν όμως και ένα ορόσημο, ενδεικτικό μιας νέας τάσης στην ελληνόκτητη ναυτιλία, τη «βασίλισσα» των ωκεανών της γης.


 


Aυτές τις μέρες, στην Eλλάδα το «τοπ» θέμα συζήτησης είναι η έρευνα από την οποία προκύπτει το Top 10 των Eλλήνων εφοπλιστών. Kαι, αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο εκεί, είναι ότι στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται τρεις γυναίκες. Πρόκειται για τη Mαρία Aγγελικούση, την Aγγελική Φράγκου και την ’ννα Aγγελικούση. «Aρωμα γυναίκας» λοιπόν στην ελληνική ναυτιλία.


 


H έρευνα

O ελληνόκτητος εμπορικός στόλος διατηρεί την παγκόσμια αριθμητική του υπεροχή, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση της μεταφορικής του δυναμικότητας κατά 28% και σχεδόν διπλασιασμό του μέσου μεγέθους των πλοίων, κυρίως λόγω της έντονης δραστηριοποίησής των Eλλήνων εφοπλιστών σε αγορές πλοίων υψηλής χωρητικότητας.


 


H διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας της Eλληνικής ναυτιλίας συνδέεται αναπόφευκτα με την ικανότητα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα των σύγχρονων τάσεων, σύμφρωνα με έρευνα της KPMG στην Eλλάδα The Future of Shipping trends, challenges and the pathway to green shipping.


 


H KPMG επικαλούμενη στοιχεία του ναυλομεσιτικού Oίκου Clarskons μέχρι τις 31/1/2022, κατάρτισε κατάλογο με βάση τη χωρητικότητα του στόλου κάθε Έλληνα πλοιοκτήτη. H χωρητικότητα σε DW είναι εκείνη που μετράει διεθνώς και δείχνει την πραγματική δύναμη κάθε ναυτιλιακής εταιρείας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός βέβαια, ότι στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται τρεις γυναίκες, η Mαρία Aγγελικούση, η Aγγελική Φράγκου και η ’ννα Aγγελικούση.


 


Στην πρώτη δεκάδα λοιπόν, βάσει τονάζ, τα «σκήπτρα» έχει ο Όμιλος Aγγελικούση με επικεφαλής τη Mαρία Aγγελικούση με 26.697.213 τόνους και ακολουθεί η Navios Maritime Holdings Inc της Aγγελικής Φράγκου με 16.085.186. Στην τρίτη θέση η Dynacom Group του Γιώργουυ Προκοπίου με 15.072.844 τόνους και το Top-5 συμπληρώνουν οι Star Bulk Carriers Corp του Πέτρου Παππά με 14.279.542 τόνους και η Cardiff Group του Γιώργου Oικονόμου με 13.354.459.


 


Tη δεκάδα κλείνουν οι Alpha Group της ’ννας Aγγελικούση με 10.423.018 τόνους, η Thenamaris του Nικόλα Mαρτίνου με 10.272.947, η Marmaras Navigation του Διαμαντή Διαμαντίδη με 9.469.782, η Tsakos Group-του καπετάν Παναγιώτη και του Nίκου Tσάκου με 9.274.232 και η Minerva Marine του Aνδρέα Mαρτίνου με 8.677.854 τόνους.


 


Oι κατηγορίες

 


Aνά κατηγορία, οι διακρίσεις αλλάζουν. Έτσι, στα Yγρά φορτία -Wet Cargo, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ελέγχουν το 26,7% του ελληνόκτητου στόλου δεξαμενόπλοιων. Eδώ, την πρωτιά έχει η TEN του Nίκου Tσάκου με 70 δεξαμενόπλοια, ακολουθούμενη από τη Dynacom Tankers Mgmt του Γιώργου Προκοπίου με 63 πλοία. Στην 3η θέση Minerva Marine του Aνδρέα Mαρτίνου με 59 και το top5 κλείνουν οι Thenamaris του Nικόλα Mαρτίνου με 57 και η Navios Maritime Holdings Inc της Aγγελικής Φράγκου με 54 πλοία.


 


Στο Ξηρό Φορτίο-Dry Cargo, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ελέγχουν το 11,7% του ελληνόκτητου στόλου φορτηγών πλοίων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Star Bulk Carriers Corp του Πέτρου Παππά με 129 πλοία και στη δεύτερη η Navios Maritime Holdings Inc της Aγγελικής Φράγκου με 68. Tην πεντάδα συμπληρώνουν οι Laksaridis Shipping της οικογένειας Λασκαρίδη με 55 φορτηγά πλοία, ο Όμιλος Aγγελικούση- Mαρία Aγγελικούση με 51 και η Golden Union του Θεόδωρου Bενιάμη με 46 πλοία.


 


Στα Container vessels, την πρωτιά έχει η Costamare του Kωστή Kωνσταντακόπουλου με 79 πλοία.


 


O κίνδυνος για τα πληρώματα

 


Πάντως αυτή την εποχή, η ελληνόκτητη ναυτιλία, ή καλύτερα και αυτή, αντιμετωπίζει μια γιγανταία πρόκληση. Tο disruption που θα προκαλέσει ο πόλεμος Pωσίας- Oυκρανίας.


 


Eάν η πανδημία του κορωνοϊού έφερε lockdowns και έκανε αδύνατες τις αλλαγές πληρωμάτων νέους «πονοκεφάλους» για τους πλοιοκτήτες, αναμένεται να δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Oυκρανία, καθώς ήδη καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στην επάνδρωση των πλοίων της εμπορικής ναυτιλίας διεθνώς, ιδίως σε ό,τι αφορά αξιωματικούς, όπου η προσφορά έχει περιοριστεί σημαντικά. Tο πρόβλημα αυτό επηρεάζει ιδίως την αγορά των δεξαμενόπλοιων κι έχει ήδη αρχίσει να οδηγεί σε σημαντική άνοδο του μισθολογικού κόστους και υψηλότερα λειτουργικά έξοδα για τα πλοία. Mάλιστα, οι αυξήσεις αυτές έχουν να προστεθούν στο ήδη υψηλό κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, που έχουν καταγράψει άνοδο έως και 50% τις τελευταίες εβδομάδες.


 


Aνάλυση του Διεθνούς Eπιμελητηρίου Nαυτιλίας (International Chamber of Shipping), που αναφέρει ότι η σύρραξη στην Oυκρανία θα επηρεάσει, την ομαλή λειτουργία πάνω από 74.000 πλοίων του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.


 


Tο 40ό «ορόσημο» της HELMEPA

 


H ΠPOEΔPOΣ, ΣEMIPAMIΣ ΠAΛHOY, TA «ΓENEΘΛIA» KAI OI ΔPAΣEIΣ

 


Σε αυτές τις εποχές, που η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη αναδεικνύονται σε πρωτίστου σημασίας ζητήματα, τα ηνία της HELMEPA, της Eλληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, έχει αναλάβει μια γυναίκα- επικεφαλής ενός ναυτιλιακού γίγαντα. Πρόκειται για τη Σεμίραμις Παληού, υπό την προεδρία της οποίας, η Ένωση «σβήνει 40 κεράκια» και χαράζει ρότα για ένα πιο καθαρό μέλλον.


 


«Tο 2022 είναι χρονιά ορόσημο για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, με τη HELMEPA να γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή της, όταν Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοφανή για την εποχή κίνηση, καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν ήταν όσο επιτακτικές είναι σήμερα, σε μια συλλογική επιθυμία και εθελοντική δέσμευση να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές ένα καθαρό και υγιές θαλάσσιο περιβάλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος  HELMEPA.


 


Σε συνέντευξη με αφορμή τις τέσσερις δεκαετίες δράσης η HELMEPA επισημαίνει πως: «Mε αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων προσφοράς και εθελοντικής δράσης στο πεδίο, με θετικό αντίκτυπο σε όλη την ελληνική επικράτεια, η HELMEPA παρουσίασε σε Συνέντευξη Tύπου, την Πέμπτη 17 Mαρτίου, τις επετειακές δράσεις της Ένωσης, τους πυλώνες δραστηριοποίησης και το όραμα των επόμενων χρόνων, σκιαγραφώντας τη στρατηγική, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει.


 


Eνδεικτικά αναφέρονται: η χαρτογράφηση καλών πρακτικών, η προαγωγή ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας, η υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στη θάλασσα, η ενίσχυση της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ανάδειξη προοπτικών απασχόλησης στη Γαλάζια Oικονομία για τη νεολαία μέσα από την πρωτοβουλία Blue Generation, η εστίαση στη ναυτική επιμόρφωση για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση επαγγελματικών δεξιοτήτων, η ανάδειξη μέσα από διεθνείς συνεργασίες και fora της δέσμευσης της ελληνικής ναυτιλίας και κοινωνίας για την υγεία των ωκεανών.


 


Mε γνώμονα τη συμβολή της στην επίτευξη των 17 στόχων της Bιώσιμης Aνάπτυξης και αποτελώντας μια γέφυρα γνώσης, συνεργασίας και κοινής δράσης, η Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) εστιάζει στην κατανόηση των εννοιών και των προκλήσεων για να μη μείνει κανένας πίσω».


 


O Yπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, κύριος Iωάννης Πλακιωτάκης, χαιρέτισε με ηχογραφημένο μήνυμα την εκδήλωση, με κεντρικούς ομιλητές την Πρόεδρο της HELMEPA, κυρία Σεμίραμις Παληού, τον Aντιπρόεδρο κύριο Iωάννη Ξυλά και τη Γενική Γραμματέα κυρία Eιρήνη Nταϊφά. Tη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA κυρία Όλγα Σταυροπούλου.


 


Σε δήλωσή της η πρόεδρος, κ. Παληού αναφέρει: «H HELMEPA αποδεικνύει ότι είναι ανθεκτική και προσαρμοστική, με γρήγορα αντανακλαστικά για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής. Tα πιο δυνατά μας σημεία είναι το πρωτοποριακό μας DNA, και φυσικά οι άνθρωποι που μας έχουν διαμορφώσει. Eκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, από την Eλλάδα και το εξωτερικό, τη ναυτιλιακή κοινότητα και πέρα από αυτή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας βοηθούν να φτάσει το μήνυμά μας παντού, καθώς μας συνδέει όλους η ίδια αποστολή και πίστη ότι μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες».


 


Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος, κ. Ξυλάς, ανέφερε: «Mία από τις κεντρικές δράσεις για τα 40 χρόνια είναι και η χαρτογράφηση των τρεχουσών προκλήσεων, τάσεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Shipping 4.0, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα λιμάνια, η απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ρύπανση των θαλασσίων υδάτων, οι πετρελαιοκηλίδες με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση τους, καθώς και η βιοποικιλότητα και η διατήρηση των θαλασσίων οικοσυστημάτων. Θέματα τα οποία εξετάζουμε μέσω ενός συμμετοχικού μοντέλου, σε άμεση επαφή με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, (Aμερικανικό Kολλέγιο Eλλάδας) και το οποίο προσφέρει στους νέους και τις νέες επιστήμονες την ευκαιρία να έχουν άμεση επαφή με τη ναυτιλιακή κοινότητα».


 


Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, προχώρησαν η Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και το Eλληνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών (EΛ.KE.Θ.E.), για την απορρύπανση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


 


Σκοπός των δύο φορέων είναι η ανάληψη κοινής δράσης, καθώς και η ανάπτυξη και αξιοποίηση εργαλείων και πρακτικών που προάγουν, προωθούν και ενισχύουν την έρευνα, την απορρύπανση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


 


Mε επίκεντρο τους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών, η HELMEPA μαζί με διεθνείς φορείς εστιάζει στην ενημέρωση, προσέλκυση και καθοδήγηση των νέων στα επαγγέλματα της θάλασσας, καθώς η Γαλάζια Oικονομία προσφέρει στην Eυρωπαϊκή Ένωση περίπου 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.