Ερυθρά Θάλασσα: Κατά 53% έχει μειωθεί η συνολική διέλευση για τα εμπορικά πλοία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.3.24

Ερυθρά Θάλασσα: Κατά 53% έχει μειωθεί η συνολική διέλευση για τα εμπορικά πλοία


 Ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου που διέρχονται από το Bab el Mandeb έπεσε σε νέο χαμηλό επίπεδο για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαρτίου, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι και πριν τη χθεσινή δολοφονική επίθεση του True Confidence.


Οι επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης ώθησαν τη συνολική κίνηση να μειωθεί κατά 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.


Περίπου 92 πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου ταξίδεψαν στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 98 που ήταν επτά ημέρες νωρίτερα σύμφωνα με την ανάλυση της Lloyd’s List Intelligence.


Αυτός ο τύπος πλοίου- τα φορτηγά ήταν εκείνα που δεν έκαναν σε μεγάλο αριθμό τον περίπλου της Αφρικής σε σύγκριση με άλλους τύπους ειδικά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.


Η συνολική κυκλοφορία πλοίων μέσω του Bab el Mandeb μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 241 από 264 εμπορικά πλοία άνω των 10.000 dwt, η πρώτη πτώση που παρατηρείται από τα μέσα του και ήταν η πρώτη μείωση μέσα στον περασμένο Φεβρουάριο.


Οι διελεύσεις είχαν σταθεροποιηθεί εν μέσω λιγότερων επιθέσεων από από τους Χούθι, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 60 πλοία μετά την πειρατεία του πλοίου ro-ro Galaxy Leader στις 19 Νοεμβρίου.


Ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των γενικών φορτηγών πλοίων ήταν σταθερός, πριν από τη δολοφονική επίθεση αλλά αντίστοιχα παραμένουν 76% και 24% χαμηλότερα από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την ανάλυση.


Δεν υπάρχει πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου-LNG Carrier που να έχει χρησιμοποιήσει το στενό από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ μόνο δύο πετρελαιοφόρα και φορτηγά μεταφοράς αυτοκινήτων εντοπίστηκαν αντανακλώντας μια πτώση 92% στη μέση εβδομαδιαία κυκλοφορία.


Παρόμοιες μειώσεις παρατηρούνται σε όλους τους τύπους πλοίων για το Σουέζ η οποία με 216 πλοία ήταν κατά 16% χαμηλότερη εβδομάδα σε σχέση με μία εβδομάδα πριν και είναι μειωμένες κατά 47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Οι διελεύσεις από το Σουέζ για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαρτίου είναι οι δεύτερες χαμηλότερες από τις αρχές του Νοέμβριος. Περίπου 205 διελεύσεις πλοίων παρατηρήθηκαν για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Φεβρουαρίου.

Πηγή