Όλη η εφορία στο κινητό με το νέο app της ΑΑΔΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.3.24

Όλη η εφορία στο κινητό με το νέο app της ΑΑΔΕ


Τη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα παρουσιάζει εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, η οποία παρέχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων,  έκδοσης τιμολογίων και δελτίων αποστολής


Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα ενημερώνονται για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ θα μπορούν να δημιουργήσουν δικό τους ημερολόγιο για τις πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιήσουν. Στο νέο application θα αποθηκεύονται  διάφορα πιστοποιητικά που ζητούν φορείς και οργανισμοί προκειμένου να μην τα αναζητούν σε κάθε συναλλαγή τους.


Κινητό λογιστήριο

1. Εφαρμογή με την οποία οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Το application που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγιο το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία.


2. Δυνατότητα πληρωμής φόρων, λήψης ειδοποιήσεων, παρακολούθηση των υποχρεώσεων μέσα από την ίδια την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευση εγγράφων και πιστοποιητικών που χρειάζεται συχνά ο φορολογούμενους χωρίς να χρειάζεται να τα αναζητά με τους κωδικούς του taxis.


3.  Ψηφιακό δελτίο αποστολής το οποίο επίσης θα μπορεί να αποστέλλεται μέσω του κινητού. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά).


4. Θα λαμβάνονται ειδοποιήσεις για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Επίσης θα ενημερώνονται για τις ημερομηνίες που πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ενώ εάν πρόκειται για επιχειρήσεις για όλες τις προθεσμίες που αφορούν για παράδειγμα το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τέλη κ.λ.π.  Ειδικότερα η ενημέρωση θα περιλαμβάνει:


-Τα βεβαιωμένα χρέη εκτός ρύθμισης όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, το ποσό της βεβαίωσης, τις πληρωμές, τους τυχόν συμψηφισμοί με επιστροφές και το υπόλοιπο της οφειλής στο τέλος του μήνα.


-Το συνολικό ποσό της βεβαίωσης για το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τις καταβολές και το υπόλοιπο της οφειλής.


-Τυχόν οφειλές και πληρωμές για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.


-Τις συνολικές συναλλαγές του μήνα που αφορούν πληρωμές, συμψηφισμούς, διαγραφές, εισπράξεις από το δημόσιο καθώς και τα υπόλοιπα των ρυθμισμένων ή μη οφειλών.


 Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής και άμεσης εξυπηρέτησης για όλους. Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός κεντρικοποιημένες μονάδες για όλες τις υποστηρικτικές (back-office) και τις εξειδικευμένες λειτουργίες, αφετέρου σημεία εξυπηρέτησης με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, προς χρήση του προσωπικού και των επισκεπτών, με τυποποιημένες υπηρεσίες και συμβουλευτικό ρόλο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για το πώς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή