Η Γαύδος και η Κρήτη γίνονται ο νέος... Έβρος - Αυξημένες ροές μεταναστών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.3.24

Η Γαύδος και η Κρήτη γίνονται ο νέος... Έβρος - Αυξημένες ροές μεταναστών


 Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαβεβαιώνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες, η πραγματικότητα όχι μόνο τους διαψεύδει, αλλά κρούει το καμπανάκι για μία νέα θαλάσσια οδό που χρησιμοποιούν πλέον οι διακινητές.


Ο λόγος για τα νότια παράλια της Κρήτης και τη Γαύδο, όπου τους τελευταίους μήνες τα μεταναστευτικά κύματα γίνονται όλο και πιο πυκνά, απειλώντας να μετατρέψουν το ακριτικό νησί σε «νέα Λαμπεντούζα».


Μόνο το πρωί της Τετάρτης (13/3), εντοπίστηκαν συνολικά 91 μετανάστες στην παραλία Τρυπητή. Οι 28 μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά. Οι υπόλοιποι 63 παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και αναμένεται να μεταφερθούν στα Χανιά.


Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ανάλογα περιστατικά που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στη νότια Κρήτη και τη Γαύδο.


Αφετηρία της νέας μεταναστευτικής οδού είναι η Αίγυπτος, ενώ ενδιάμεσος σταθμός είναι τα παράλια της Λιβύης και συγκεκριμένα το λιμάνι του Τομπρούκ, από όπου οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα μετά από περίπου δύο ημέρες ταξίδι.


Ενδεικτικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν στη Νότια Κρήτη 300 μετανάστες, ενώ μόνο το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει 1.500 άτομα από την Αίγυπτο σε Κρήτη και Γαύδο, μέσω Λιβύης.


Μάλιστα, τα σκάφη των διακινητών δεν έχουν καν τρόφιμα ή σωσίβια, ενώ όταν εισέρχονται στην Ελλάδα εκπέμπουν SOS.


Την ίδια ώρα όμως, ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Γαύδο υπάρχουν οργανωμένες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μεταφέρονται σε πρόχειρα καταλύματα.


«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο»

Από την πλευρά της, μιλώντας στο neakriti.gr, η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το ακριτικό νησί νότια της Κρήτης «δεν αντέχει άλλο», καθώς καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση με ελάχιστα μέσα και προσωπικό.


«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί;», διερωτήθηκε.«Οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Ο δήμος Γαύδου έχει δυο τρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νησί. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες. Το μέλλον του νησιού, οι δημότες μας, όλα έχουν μείνει πίσω», εξήγησε η κ. Λίλιαν Στεφανάκη η οποία αναγνωρίζει πως για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, σημειώνει όμως πως στην πράξη δεν έχει γίνει το παραμικρό.


Η δήμαρχος έχει υποβάλλει αίτημα εδώ και καιρό για τοποθέτηση δύο λιμενικών υπαλλήλων στη Γαύδο και μάλιστα έχει παραχωρήσει δημοτικό χώρο για τη στέγαση τους. Πηγές ωστόσο από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, θεωρούν σχεδόν απίθανη μια τέτοια προοπτική, δεδομένου ότι ήδη οι ελλείψεις στους υφιστάμενους σταθμούς στη νότια Κρήτη είναι μεγάλες.


Λιμενικοί Δυτικής Κρήτης: «Η κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα»

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης τονίζει χαρακτηριστικά:


«Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.


Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωση από την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.


Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα της υποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά:


Την άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων όλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μας μέσων με διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων.


Την ενίσχυση του Ν/Γ 519 της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης, το πλήρωμα του οποίου έχει αναλάβει και έχει επιφορτιστεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο βάρος με συνεχόμενες και σε μεγάλη ακτίνα αποστολές οι οποίες για να εκτελεστούν και να έρθουν σε πέρας τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.


Την αντικατάσταση του σκάφους Π.Λ.Σ. 121 της Λιμενικής αρχής Παλαιόχωρας το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό αλλά και την εκτέλεση αποστολών, περιπολιών, διακομιδών.


Την τοποθέτηση στο Π.Π.Λ.Σ. 920 νέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ/Φ και Σημ/ρων) προκειμένου να ενισχυθεί η σύνθεση του. Ειδικά το ανωτέρω πλωτό είναι το μόνο στην Ελλάδα από τα τέσσερα που διαθέτει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη, ένα σκάφος που απουσιάζει σχεδόν όλο το έτος από την βάση του, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ανάγκη αποφόρτισης – ανάπαυσης του προσωπικού και την έστω ολιγοήμερη επανένωση του πληρώματος με τις οικογένειές του, εξαντλώντας τους ψυχικά και σωματικά με γνώμονα μόνο τις Υπηρεσιακές ανάγκες.


Να αποκατασταθεί εδώ και τώρα το παράλογο και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, με την ένταξη στην τρίτη κατηγορία των Υπηρεσιών μας (Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης), καθώς


Έχουν ίδια γεωγραφικά σύνορα και επιπλέον το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (Ν. Γαύδο),


Αποτελούν δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένουν υποστελεχωμένες,


Οι υπηρετούντες σε αυτές έχουν κλείσει 7, 8 και πλέον χρόνια και δεν μπορούν να μετακινηθούν,


Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον υπηρέτησης σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έχουν ήδη ορθώς ενταχθεί Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης, εκτός και αν ανήκουμε σε άλλο Σώμα.


Να επανεξεταστεί η διαδικασία αποσπάσεων όπως γίνεται με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών μας προς ενίσχυση των Λιμενικών αρχών του Αν. Αιγαίου, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.


Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Ν. Γαύδος στην δικιά μας Λαμπεντούζα».


RND: «Όλο και πιο ελκυστική η Γαύδος για τους διακινητές»

«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ», παρατήρησε πριν από μερικές ημέρες ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.


«Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη. Πέρυσι έφτασαν στα δύο νησιά συνολικά 617 μετανάστες – κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612», τόνιζε ο ίδιος πριν από περίπου 20 ημέρες.


«Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης η αύξηση οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Αιγαίο και τον Έβρο,ενώ και η Τουρκία λαμβάνει τον τελευταίο καιρό επίσης πιο δραστικά μέτρα κατά των διακινητών. Και δεύτερον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει και αυτή αυστηρότερη στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες», υπογράμμισε ο γερμανός δημοσιογράφος, σύμφωνα με την DW.


Η νέα αυτή συνθήκη «αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους 120 κατοίκους της Γαύδου. Διότι το μικρό νησί δεν έχει ούτε την υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, ούτε και τον απαραίτητο αριθμό ανθρώπων που να μπορούν να περιθάλψουν τους μετανάστες». Ακόμη, «οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γαύδο ζουν από τους παραθεριστές που επισκέπτονται το νησί κατά τους θερινούς μήνες. Γι' αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία πως το νησί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία δεύτερη Λαμπεντούζα, δηλαδή σε ένα μικρό νησί όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, με αποτέλεσμα να πληγεί έτσι ο τουρισμός», κατέληγε ο Γκερντ Χέλερ.


Πηγή