Στρατός: Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Η διάρκεια και η στράτευση γυναικών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.3.24

Στρατός: Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Η διάρκεια και η στράτευση γυναικών


 Για τις αλλαγές που έρχονται στη στρατιωτική θητεία και τις σκέψεις που υπάρχουν στο «τραπέζι» μίλησε το πρωί της Τρίτης (5/3) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο Νίκος Δένδιας, τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας, φεύγοντας από τον στρατό, να έχει κάποιες δεξιότητες, οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο», ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Κεφαλογιάννης σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το φινλανδικό μοντέλο, ενώ, ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρονικό όριο της στρατιωτικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή, έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες, ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή, που λέγεται Ρωσία. Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά, όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή, που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Έρχονται νέες ειδικότητες

stratos_69f3f.jpg

Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε: «Έχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτήν τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς.

Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

«Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος εκτός από την κατηγορία εκείνων που έχουν σπουδάσει, στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στον στρατό η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στη συνέχεια, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «τα επιτελεία αυτήν τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί, πραγματικά, αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη».

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτήν τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης, αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα, πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτήν τη στιγμή, ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων».

Η πρώτη «φουρνιά» στο κοινό σώμα πληροφορικής

stratos_1_f41f7.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «η πρώτη φουρνιά η οποία θα μπει, ίσως είναι αυτόν ή τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι να είναι αυτόν τον Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνετε ότι για να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το κοινό σώμα θέλει τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια αυτά θα καθόμαστε και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».

«Προφανώς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες όσο γίνεται πιο πυκνές σε σχέση με τη μετεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων αξιωματικών πάνω σε ζητήματα πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης. Προκειμένου να αναπτύξουμε όλες αυτές τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, αλλά αυτήν τη στιγμή γίνεται μια πολύ σημαντική εργασία μέσα στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις νέες δομές κάτω από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό θα απαιτήσει πολύ λιγότερο χρόνο», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Υπάρχει χρηματοδότηση, με 25 εκατομμύρια που θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούμε μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών. Παίρνουμε πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ισραηλινού μοντέλου, ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και κυρίως τεχνολογία αιχμής», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας για τα πεδία δεξιοτήτων ότι είναι σχεδόν έτοιμα.

Η στράτευση γυναικών

Όπως είπε ο ίδιος, είναι δύσκολο το νέο σύστημα να «πιάσει» όσους στρατευτούν το 2024 αλλά αυτό ήταν ο στόχος της τελευταίας ΕΣΣΟ.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης επιβεβαίωσε ότι στο φινλανδικό μοντέλο η στράτευση γυναικών είναι στο τραπέζι ως εθελοντική.

Πηγή