Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πρέπει να είσαι άρρωστος για να ρίξεις πύραυλο μερικά μέτρα μακριά από τον Έλληνα πρωθυπουργό» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.3.24

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πρέπει να είσαι άρρωστος για να ρίξεις πύραυλο μερικά μέτρα μακριά από τον Έλληνα πρωθυπουργό»


 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τη Δευτέρα (11/03) πως «πρέπει να είσαι άρρωστος για να ρίξεις πύραυλο μερικά μέτρα μακριά από τον Έλληνα πρωθυπουργό», αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό.


Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο BFMTV, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει τον πραγματικό κόσμο. Είχε πρόθεση να με πυροβολήσει; Αυτό δεν έχει σημασία σήμερα. […] Όταν χτυπάς με πύραυλο κρουζ μερικές εκατοντάδες μέτρα δίπλα σε έναν Ευρωπαίο ηγέτη, θεωρώ ότι πρέπει να είσαι πραγματικά άρρωστος. Ο στόχος του είναι η καταστροφή της Ουκρανίας με κάθε μέσο και ό,τι ζει στην Ουκρανία».


Αφού παραδέχθηκε ότι στις 19 Φεβρουαρίου ότι ο στρατός του βίωσε μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φάνηκε πιο αισιόδοξος για την κατάσταση του μετώπου. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι τους τελευταίους τρεις μήνες», διαβεβαίωσε, διευκρινίζοντας ότι μόλις είχε φύγει από «μια στρατιωτική σύσκεψη».


«Είχαμε δυσκολίες λόγω της έλλειψης πυρομαχικών, του αεροπορικού αποκλεισμού, των ρωσικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς και της μεγάλης πυκνότητας των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Ωστόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε πως «η προέλαση της Ρωσίας έχει σταματήσει και ο στρατός της χάνει μεγάλο αριθμό ζωτικών δυνάμεων» και σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να μην ισχύει πλέον σε έναν μήνα ή μια εβδομάδα εάν ο ουκρανικός στρατός δεν υποστηριζόταν επαρκώς. Μιλώντας για την κατάληψη της Αβντιίβκα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός δεν κατέλαβε την πόλη, αλλά «αρκέστηκε στο να την καταστρέψει εντελώς». Για το θέμα αυτό, πάντως, επεσήμανε την υπεροχή του εχθρού του στον τομέα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, ενώ κάλεσε τη Δύση να του τα παραδώσει.


«Μια εκεχειρία θα έδινε οξυγόνο στον Βλαντίμιρ Πούτιν»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε οποιαδήποτε εκεχειρία, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε, το Σάββατο (09/03), «να έχουμε το θάρρος να σηκώσουμε λευκή σημαία και να διαπραγματευτούμε για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».


Έτσι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε: «Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η διακοπή είναι οξυγόνο. Δεν είναι για να διαπραγματευτεί, είναι ένας τρόπος για να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του στρατού του και να εκπαιδεύσει τους νεαρούς στρατεύσιμους του». Μια εκεχειρία θα επέτρεπε, επίσης, στη Ρωσία να παράγει περισσότερα πυρομαχικά. «Λαμβάνει οβίδες και πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα, αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι έχει έλλειμμα σε ορισμένα όπλα», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Αν και αρνείται οποιαδήποτε «παύση», ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τάσσεται υπέρ της κατάρτισης ενός «ειρηνευτικού σχεδίου» το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να καταρτιστεί στην Ελβετία κατά τη διάρκεια «μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη». Οι χώρες που υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, θα μπορούσαν στη συνέχεια «να το διαβιβάσουν στους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πηγή