Εφιάλτης στην Τουρκία: Τα δύο πρώτα καινούργια Rafale προσγειώνονται στην Τανάγρα - 8 γίνονται πλέον οι «ριπές» στο Ελληνικό οπλοστάσιο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.10.22

Εφιάλτης στην Τουρκία: Τα δύο πρώτα καινούργια Rafale προσγειώνονται στην Τανάγρα - 8 γίνονται πλέον οι «ριπές» στο Ελληνικό οπλοστάσιο


 Ταυτόχρονα οι αποθήκες στην Τανάγρα σταδιακά γεμίζουν τόσο με τα «φονικά» όπλα των Rafale με αιχμή τους «Meteor» όσο και με τα πολύτιμα ανταλλακτικά τα οποία θα επιτρέπουν στους τεχνικούς να δίνουν πολύ υψηλές διαθεσιμότητες.


Με συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη  θα σφραγίσουν σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο πρώτα καινούργια Rafale τα οποία αποκτά η Πολεμική μας Αεροπορία την άφιξη τους στην Ελλάδα και την ενσωμάτωση στο οπλοστάσιο της HAF. Όλα είναι έτοιμα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας ή τις πρώτες της επόμενης οι δύο υπερσύγχρονες «ριπές» πετούν από τη Γαλλία και την Αεροπορική Βάση στο Μπορντό στην Ελλάδα για να προσγειωθούν στην πρώτη «φωλιά» τους που δεν είναι άλλη από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι». Και να  προστεθούν στα έξι Rafale τα οποία όχι απλά βρίσκονται από τον περασμένο Ιανουάριο εκεί αλλά πετούν ακατάπαυστα έχοντας ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις 1000 απογειώσεις και «γράψει» πολύ περισσότερες εκπαιδευτικές ώρες στον αέρα σε κάθε γωνιά του FIR Aθηνών. 


Τέσσερα από αυτά μάλιστα συμμετείχαν και στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη όπου μαζί με το F-16 της ομάδας επιδείξεων «ZEYΣ» αλλά και τα Γερμανικά Marder έκλεψαν τις εντυπώσεις. 


Πέρα όμως από τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα νέα πανίσχυρα αποκτήματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας υπάρχει και η ουσία. Ο ρυθμός εκτέλεσης του προγράμματος για την απόκτηση 18 συν 6 Γαλλικών μαχητικών δείχνει έως τώρα ότι πρόκειται για το ταχύτερα εξελισσόμενο πρόγραμμα στην Πολεμική Αεροπορία όλων των εποχών αφού μέσα σε δύο χρόνια τα «μπλε» φτερά διαθέτουν ήδη τα πρώτα επιχειρησιακά μαχητικά ενώ στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχει παραλάβει το σύνολο των Rafale. Και ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί ρυθμοί τόσο στους ιπτάμενους όσο και στους τεχνικούς έχουν χτυπήσει «οροφή». Τους επόμενους μήνες νέα σειρά ιπτάμενων και τεχνικών αναμένεται να προστεθεί στα Στελέχη της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» που ήδη πετούν και συντηρούν τα πρώτα έξι Rafale. Έτσι όσο αυξάνεται ο αριθμός των μαχητικών τα οποία θα διαθέτει η HAF μέχρι να φτάσει τα 24, αντίστοιχα θα αυξάνεται και ο αριθμός ιπτάμενων και τεχνικών που θα στελεχώνουν την πρώτη Μοίρα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.


Η σκληρή δουλειά στο έδαφος και στον αέρα αποδίδει καρπούς και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που προσγειώθηκαν οι πρώτες έξι «ριπές» στην Τανάγρα η Μοίρα πέρασε με άριστα την πρώτη αξιολόγηση IOC (Initial Operational Capability) και σταδιακά μπαίνει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Με συμμετοχή σε πιο σύνθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις αλλά και ετοιμοπόλεμη να συνδράμει αποφασιστικά σε πραγματικές αποστολές. Και ενδεικτικό είναι ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση από την 114 Πτέρυγα Μάχης των Γάλλων εκπαιδευτών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2023.


Ταυτόχρονα οι αποθήκες στην Τανάγρα σταδιακά γεμίζουν τόσο με τα «φονικά» όπλα των Rafale με αιχμή τους «Meteor» όσο και με τα πολύτιμα ανταλλακτικά τα οποία θα επιτρέπουν στους τεχνικούς να δίνουν πολύ υψηλές διαθεσιμότητες. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα τα επόμενα χρόνια με τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν διδαχθεί από το παράδειγμα των Mirage και να έχουν ήδη φροντίσει για την αδιάλειπτη υποστήριξη των «game changer»  Γαλλικών μαχητικών.

του Κώστα Σαρικά

Πηγή