Αλλαγή ώρας: «Παγώνει» η απόφαση για κατάργηση, πότε γυρίζει το ρολόι - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.10.22

Αλλαγή ώρας: «Παγώνει» η απόφαση για κατάργηση, πότε γυρίζει το ρολόι


 Κανονικά θα γίνει και φέτος η αλλαγή της ώρας καθώς όπως φαίνεται η πρόταση της Κομισιόν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας έχει μπει σε δεύτερη μοίρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τους δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να ρυθμίσουν και πάλι οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή, καθώς παρά την απόφαση της Κομισιόν για κατάργηση της αλλαγής ώρα το μέτρο έχει «παγώσει» καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις είχαν… σοβαρότερα θέματα για να ασχοληθούν βάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα σε δεύτερη μοίρα.

Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή ώρας και κατά πόσο ισχύουν οι φήμες περί κατάργησης ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε απαντήσει πρόσφατα: «Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας».

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Κάθε Οκτώβριο και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του μήνα η ώρα αλλάζει. Έτσι και φέτος τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω.

Έτσι στις 4 το πρωί τα μη ψηφιακά ρολόγια θα πρέπει να ρυθμιστούν και να δείξουν ξανά 3:00. Στα ψηφιακά ρολόγια καθώς και στις «έξυπνες» συσκευές δεν θα χρειαστεί αυτη η διαικασία καθώς θα αλλάξουν μόνες τους την ώρα.

Τι είχε προτείνει η Κομισιόν

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά την πρόλαβε το Brexit και η πανδημία και φτάσαμε πλέον στο 2022 με τις κυβερνήσεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και το θέμα της αλλαγής της ώρας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.


Πηγή