Ενεργειακή κρίση: Το Αζερμπαϊτζάν προτίθεται να διπλασιάσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.10.22

Ενεργειακή κρίση: Το Αζερμπαϊτζάν προτίθεται να διπλασιάσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη


 Ο Ιλχάμ Αλίεφ δεσμεύτηκε για προμήθειες 20 δισ. κυβικών μέτρων από το 2027 και 5 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ πρότεινε στην Γεωργία να αυξήσει την δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους και εμπορεύματα.


Κατά την διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα στην Γεωργία, ο Αλίεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιράκλιι Γκαριμπασβίλι δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου, που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, έως τα 20 δισ. κυβικά μέτρα ήδη από το 2027. Φέτος αναμένεται το Αζερμπαϊτζάν ότι θα εφοδιάσει την Ευρώπη με περίπου 11,5 δισ. κυβικά μέτρα, όγκος απότομα αυξημένος σε σύγκριση με το 2021.


Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης, ότι η χώρα του θα εφοδιάζει ετησίως τους ευρωπαίους καταναλωτές με 5 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού – Τμπιλίσι- Τζεϊχάν. Ο Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε επίσης, ότι ετησίως θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με 157 MWh ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας χρήση των αγωγών υψηλής τάσης της Γεωργίας και της Τουρκίας, όπως και ότι θα διευρύνει την διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την κεντρική Ασία προς την Δύση.


Με τη σειρά του, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης και ευχαρίστησε τον Αζέρο πρόεδρο για την δημιουργία τους τριμερούς σχήματος «Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία». Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ιλχάμ Αλίεφ, το σχήμα αυτό «θα αρχίσει να λειτουργεί, μόλις η Αρμενία επιδείξει το ενδιαφέρον της γι αυτό», κάτι που εξαρτάται προφανώς από τις συμφωνίες της με το Μπακού.

Πηγή