Αντιπυρική περίοδος 2023 - Το σχέδιο για τη φετινή μάχη με τις φωτιές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.4.23

Αντιπυρική περίοδος 2023 - Το σχέδιο για τη φετινή μάχη με τις φωτιές


 Με αφορμή τη φετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει από την 1η Μαΐου, κατόπιν επικοινωνίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αναλύσει το νέο στρατηγικό σχεδιασμό - Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος- Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α. μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ αλλά και στα προβλήματα που βρίσκονται προ των πυλών της αντιπυρικής περιόδου.




Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η οποία ξεκινάει από την 1η Μαΐου. Τη φετινή χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Νωρίτερα από ποτέ έχει ξεκινήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τις πρώτες συσκέψεις για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οδηγοί του σχεδιασμού θα είναι το νέο δόγμα που έχει τεθεί και βασίζεται στο τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα» σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Μία συνεργασία-κλειδί, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης.Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ)




Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το οποίο γνωστοποίησε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από ποτέ, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Η πρώτη σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 27/01/2023 και έκτοτε πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις προετοιμασίας.

Όπως εξήγησε, ο φετινός σχεδιασμός δίνει έμφαση στην πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με βάση την εμπειρία και τα διδάγματα της περυσινής περιόδου, ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν να βελτιωθούν περαιτέρω.

Ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνει: Το νέο δόγμα Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία πέρυσι, αλλά και
Η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Μία συνεργασία-κλειδί για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης.

Στη βάση του αναβαθμισμένου φετινού σχεδιασμού, δίδεται, μεταξύ άλλων, συνέχεια σε:

Αυξημένες περιπολίες (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., ΓΕΕΘΑ) κατά τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας (4 ή 5) αλλά και σε εκπαιδεύσεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιεί συστηματικά, στο εσωτερικό και εξωτερικό, πλήθος θεωρητικών και πρακτικών εκπαιδεύσεων και προγραμμάτων σε όλο το φάσμα θεματικών ενοτήτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Σώματος για το σύνολο του προσωπικού του, εθελοντές αλλά και ομάδες πυρασφάλειας εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ του ΓΕΕΘΑ (πεζοπόρα τμήματα και χειριστών χωματουργικών μηχανημάτων), καθώς και συνεκπαίδευση με ΓΕΑ και ΑΣ για την αεροπυρόσβεση.

Φέτος τον Ιανουάριο στην Αθήνα, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εκπαιδεύθηκαν από στελέχη του ΠΣ των ΗΠΑ σε μέθοδο (sim table) για επί χάρτου εναλλακτική διαχείριση δασικών πυρκαγιών, με χρήση ειδικού λογισμικού.Από 1η Μαΐου ξεκινάει επισήμως η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας




Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου εκπαιδεύτηκαν ανώτερα και ανώτατα στελέχη των ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέλη πληρωμάτων και Συνδέσμων μισθωμένων εναερίων μέσων.

Ακόμη, τον Μάρτιο του 2023, 4 αξιωματικοί ταξίδεψαν στην Πολιτεία της Αριζόνα και εκπαιδεύτηκαν ως εκπαιδευτές Εναερίων Συντονιστών Εναερίων Μέσων από τη National Aerial Supervision Academy (NASA), ενώ μέσα στον Μάιο θα μεταβούν στην Πολιτεία της Καλιφόρνια 12 Αξιωματικοί που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεκπαίδευση σε τακτικές άμεσης επέμβασης με ελικόπτερο για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, στις προχωρημένες τακτικές Πυρόσβεσης, στο Αντιπύρ, στην Προδιαγεγραμμένη Καύση και στη Διάνοιξη Αντιπυρικών Ζωνών.
Ασκήσεις επί χάρτου, ασκήσεις στο πεδίο και ασκήσεις οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ήδη συμμετείχε στην άσκηση FOREST GUARDIAN που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31/03/2023 στα Οινόφυτα και αφορούσε τα στάδια ασφαλούς προσγείωσης ελικοπτέρου, αποβίβασης των δασοκομάντο, αναγνώρισης του πεδίου επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη μεταφορά εξοπλισμού και επικοινωνίας με το ΕΣΚΕΔΙΚ.Το σχέδιο της Πολιτικής ΠροστασίαςIntime News

Την ίδια περίοδο, έλαβε χώρα διακλαδική άσκηση «Πύρανθος- Βαθύ» στο Γύθειο Λακωνίας: Αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς, οργανωμένη απομάκρυνση τουριστών, διαχείριση και διαλογή τραυματιών και στήσιμο σκηνών για φιλοξενία πληγέντων.

Επιπρόσθετα, ασκήσεις ετοιμότητας και οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού θα πραγματοποιηθούν και εφέτος σε αρχαιολογικούς χώρους.





Τέλος, θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Επικράτεια άσκηση επί χάρτου, με την κωδική ονομασία ΠΥΡΣΟΣ και άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ σε πραγματικές συνθήκες και με τη συνδρομή εναερίων μέσων.
Καθαρισμός και συντήρηση οικοπέδων

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και τα έργα προληπτικών καθαρισμών δασών, συντήρησης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων.

Οι περιοχές αυξημένου κινδύνου έχουν επισημανθεί ήδη από την Πολιτική Προστασία, σε συνέχεια αυτοψιών από μικτά κλιμάκια, και έχουν ενημερωθεί σχετικά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι όπου υπάγονται αυτές οι περιοχές, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για τη θωράκιση αρχαιολογικών χώρων που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΚΚΠΠ στις 6/4 όπου αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες και οι δράσεις τους για θέματα πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η διάταξη που παρέχει νομοθετικά εργαλεία στους Δήμους προκειμένου να διασφαλίζεται ο καθαρισμός οικοπέδων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς, επικαιροποιήθηκε πρόσφατα στη βάση της περυσινής εμπειρίας, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των Δήμων, ιδίως σε επείγουσες περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλού και άμεσου κινδύνου πυρκαγιάς.Στην τελική ευθεία έχει μπει ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου που επισήμως ξεκινάει την 1η Μαΐου.Intime News

Επιπρόσθετα, με τη νέα 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τον καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων. Μεταξύ άλλων, παραμένει ως υποχρέωση των πολιτών να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους.

Η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και των εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. Επίσης, καθορίζεται η υποχρέωση των πολιτών να συντηρούν καθαρές τις ανωτέρω εκτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Υπουργείο Εσωτερικών: Έγκαιρη χρηματοδότηση ΟΤΑ

Έγκαιρη χρηματοδότηση ΟΤΑ μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας: Αυξημένο κατά περίπου 40% το συνολικό ποσό της ετήσιας, τακτικής χρηματοδότησης των δήμων εφέτος (23,14 εκατ. ευρώ).

Συμπληρωματικά, 60 Δήμοι της χώρας που βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες κηρύχθηκαν από τη ΓΓΠΠ σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, με στόχο -μεταξύ άλλων- να διευκολυνθούν προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο δρομολόγησης και ανάληψης προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας για την αντιπυρική τους θωράκιση.
Εναέρια μέσα και εθελοντές

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, πέραν του εθνικού εναέριου στόλου που βρίσκεται σε συνήθη ετοιμότητα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για τη μίσθωση επιπλέον μέσων βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ο σχετικός διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός μέσω της NSPA.

Σύμφωνα πάντα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τα εναέρια μέσα εφέτος αναμένεται στα ίδια, ίσως και λίγο παραπάνω από τα περυσινά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα πρώτα μισθωμένα πτητικά μέσα θα είναι στη διάθεση της χώρας μας νωρίτερα από πέρυσι και συγκεκριμένα με την έναρξη της Αντιπυρικής στις αρχές Μαΐου (πέρυσι ήταν τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου) και θα αυξάνονται σταδιακά καθώς προχωρούμε προς την «καρδιά» της αντιπυρικής.

Σε ό,τι αφορά τις εθελοντικές ομάδες, η φετινή συνεργασία θα είναι αναβαθμισμένη και προβλέπει ένταξη στο επιχειρησιακό πλάνο του ΠΣ εκείνων των ομάδων που ολοκληρώνουν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, για πρώτη φορά εφέτος θα συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 900 πιστοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του ΠΣ το 2023.
Ευρωπαϊκή συνεργασία

Τέλος, σημαντική αναμένεται να είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία και στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Μέσα στο καλοκαίρι, η χώρα μας θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πυροσβέστες από 5 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη. Στόχος είναι, αφενός η άμεση συνδρομή και παρέμβαση χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων, αφετέρου η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επέκτασης του Προγράμματος, Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εγκατασταθούν εφέτος και στη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί από πέρυσι κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην Ανατολική Μεσόγειο.
2.320 αγροτοδασικές πυρκαγιές το πρώτο τρίμηνο του 2023

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σημειώθηκαν 2.320 πυρκαγιές.Ιανουάριος: 270
Φεβρουάριος: 1.183
Μάρτιος: 867
Ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο

Υδροφόρα: 1.961

Ειδικά οχήματα: 228

Βοηθητικά οχήματα: 1.262

Αξιωματικοί Γενικών Καθηκόντων: 1.551

Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων: 292

Πυροσβέστες, Υπαξιωματικοί και Πυρονόμοι Γενικών Καθηκόντων: 9.368

Πυροσβέστες, Υπαξιωματικοί και Πυρονόμοι Ειδικών Καθηκόντων: 58

Επταετείς (ΕΜΟΔΕ): 500

Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης: 2.399

Εποχικοί: Στη λήξη της σύμβασής τους στις 31-10-2022 υπήρχαν 2.428 εποχικούς. Αυτοί επαναπροσλαμβάνονται και θα συμπληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν με νέα προκήρυξη θέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 292 Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων οι 125 αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στις 24 Μαρτίου 2023 και είναι πτυχιούχοι οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μετερεωλόγοι, νομικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, καθώς και πτυχιούχοι κλάδων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο» λέει ο Αντιστράτηγος - Υπαρχηγός του ΠΣ Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Ο Αντιστράτηγος - Υπαρχηγός Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος και πτυχιούχους του Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μίλησε στο Newsbomb.gr με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

«Για άλλη μία χρονιά ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι απροετοίμαστος. Ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός και μηχανισμός πολιτικής προστασίας τρέχουν πίσω από τα γεγονότα αντί να αντιδρούν έγκαιρα και να τα προλαβαίνουν, ανέφερε αρχικά ο κ. Γκουρμπάτσης.

Και πρόσθεσε: «Το τελευταίο σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2019 και έκτοτε δεν έχει επικαιροποιηθεί. Για παράδειγμα με τα καινούργια δεδομένα μετά την έκδοση αυτού του Γενικού Σχεδίου της Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές ιδρύθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξ αυτού του λόγου και μόνο όφειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να επικαιροποιήσει τον σχεδιασμό της».Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βασίζεται και φέτος στο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότηταIntime News

«Το 2020 εκδόθηκε ο νόμος 4662 που εφαρμόζεται εν μέρει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ οφείλει να επικαιροποιηθεί και με τον καινούργιο νόμο γιατί άλλαξαν πολλά πράγματα. Για παράδειγμα το 2019 το συντονιστικό της πυροσβεστικής λεγόταν “ΕΣΚΕ”, με τον νόμο 4662/2020 λέγεται “ΕΣΚΕΔΙΚ” έχει φύγει από εκεί που ήταν έχει αναμορφωθεί η πολιτική προστασία σε κάποια κομμάτια. Όλα αυτά όφειλαν να τα έχουν συμπεριλάβει μέσα σε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δασικών πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Γκουρμπάτσης.

«Πριν λίγες ημέρες βγήκε μία απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που θέτει κάποιους δήμους σε “Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας”, αυτό σημαίνει θέτει τους δήμους που είναι απροετοίμαστοι για την αντιπυρική περίοδο να κάνουν ορισμένα έργα», εξήγησε.

Τέλος, ανέφερε ότι: «Στις 18 Απριλίου εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μία εγκύκλιο για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στην οποία αναφέρει σε όλους τους δήμους να φτιάξουν ειδικά σχέδια για οργανωμένη απομάκρυνση. Όταν βγάζεις αυτή την εγκύκλιο τόσο αργά, πότε να προλάβουν οι δήμοι και οι περιφέρειες;».

Πηγή: www.newsbomb.gr