Πρωτομαγιά 2023 υποχρεωτική αργία. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.4.23

Πρωτομαγιά 2023 υποχρεωτική αργία. Τι ισχύει για τους εργαζόμενους


H Πρωτομαγιά (1η Μαΐου) με τον νόμο 4468/2017 καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και ως εκ τούτου για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ισχύουν τα προβλεπόμενα για την υποχρεωτική αργία

Συγκεκριμένα:


Καθορισμός της Πρωτομαγιάς (1ης Μαΐου), ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας


NOMOΣ 4468/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α 61/28.04.2017

Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και άλλες διατάξεις.


Άρθρο 14

Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας


1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 380/1968 (Α 85), αντικαθίσταται ως εξής:


«1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.»


2. Το άρθρο 7 του νόμου 74/1975 (Α 139) καταργείται

Οι αργίες στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες


Ο καθορισμός με τον παραπάνω νόμο 4468/2017 της πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικότερα.


Εάν κατά την ημέρα αυτή δεν λειτουργήσει η επιχείρηση, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα πάρουν το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους.


Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.


 Για τους μισθωτούς, αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, που θα απασχοληθούν την Πρωτομαγιά ισχύουν οι παρακάτω περιπτώσεις:


Αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, δικαιούνται μόνο την προσαύξηση του 75%, υπολογισμένη στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.


Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.


Όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά, δεν δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση, αφού αυτό ισχύει, μόνο για τους απασχολούμενους τις Κυριακές, σύμφωνα με το ο ΒΔ 748/1966

Πηγή