Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμα τους; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.4.23

Ποιοι θα χάσουν το δίπλωμα τους;


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους, στόχος της οποίας είναι η μείωση του αριθμού τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ.


Σύμφωνα με την πρόταση, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι είναι κατάλληλοι για την οδήγηση οχημάτων.


Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης οι ηλικιωμένοι οδηγοί, προκειμένου να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Αν όλα τα παραπάνω δεν τηρούνται τότε ο οδηγός θα χάνει αυτόματα την άδεια οδήγηση…


Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εγκριθεί και να τεθεί σε εφαρμογή.


Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές συγκαταλέγεται και η υποχρεωτική υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών που έχουν συμπληρώσει τα 70 τους χρόνια. Στην Ελλάδα, όλοι οι οδηγοί, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε τρία χρόνια για την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους.


Επίσης, οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει τα 80 τους χρόνια πρέπει να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους ανά δύο χρόνια και να υποβάλλονται σε εξετάσεις από ιατρούς πολλών ειδικοτήτων όπως παθολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου, οφθαλμίατρου, νευρολόγου ή ψυχίατρου.



Με την έγκριση των παραπάνω, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας…


Πηγή