Παραβατικότητα ανηλίκων: Πώς επηρέασε η πανδημία τους νέους – Ποια τα αίτια σύμφωνα με ειδικούς - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.4.23

Παραβατικότητα ανηλίκων: Πώς επηρέασε η πανδημία τους νέους – Ποια τα αίτια σύμφωνα με ειδικούς


 Για την εγκληματικότητα που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας μίλησαν στην ΕΡΤ Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών και ο Σάββας Σαββόπουλος, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής με αφορμή το μαχαίρωμα ενός 18χρονου στην Ακρόπολη και την εγκληματική οργάνωση που είχε ως μέλη αστυνομικούς υπαλλήλους.

«Είναι μια επιτυχία της Ασφάλειας Αττικής και ιδιαίτερα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, η οποία και με τον επικεφαλής τους και με τους συναδέλφους που είναι πραγματικά ένα πολύ έμπειρο προσωπικό, εξάρθρωσαν μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση» δήλωσε ο κ. Ρήγας προσθέτοντας ότι «η αστυνομία δουλεύει συστηματικά και αθόρυβα».

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων «αν αποδειχθεί ότι κάποιος νομικός είναι επίορκος, δεν έχει καμία θέση δίπλα μας» κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες των συναδέλφων του.

Αντιμετωπίζουμε μια ψυχοπαθολογία η οποία έχει ενταθεί

Αναφορικά με το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων με τους δύο 17χρονους που μαχαίρωσαν έναν 18χρονο στην Ακρόπολη για να του αποσπάσουν ένα τσαντάκι ο κ. Σαββόπουλος, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, συνέδεσε το γεγονός αυτό με την πανδημία του κορονοϊού που συνετέλεσε στην αύξηση των περιστατικών βίας.

«Τα περιστατικά ψυχιατρικής ψυχιατρικών διαταραχών κατά την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν από ένα τέταρτο έως ένα τρίτο σε σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών. Και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε ακόμα τις επιπτώσεις από την πανδημία», σημείωσε.

Και όπως τόνισε τώρα «αντιμετωπίζουμε μια ψυχοπαθολογία η οποία έχει ενταθεί με τρόπο που δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο και έχει πλήξει τα παιδιά και τους εφήβους.

Σύμφωνα με τον ειδικό ψυχικής υγείας τα παιδιά και οι έφηβοι ήταν από τις πιο ευάλωτες ομάδες και εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος, το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν.

«Το παιδί πολύ συχνά έχει ως τρόπο εκφόρτισης αυτής της κατάστασης τη βία. Η βία μπορεί να βγει ή με ωμό τρόπο καταστροφικότητα σαν το παιδάκι στην Ακρόπολη που το χτύπησαν λίγο μεγαλύτερα παιδιά ή με τη σεξουαλικότητα», εξήγησε ο ειδικός.

Ερωτηθείς γιατί οι νέοι καταφεύγουν στη βία απάντησε ότι από τη γέννησή μας και έπειτα τις επιθετικές και τις σεξουαλικές ενορμήσεις, που ως έχουμε ως ένστικτο επιβίωσης, αναλαμβάνει η κοινωνία να τις εκπαιδεύσει και να τις κάνει αν θέλετε κοινωνικά αποδεκτές και οικονομικά και κοινωνικά χρήσιμες. «Αν το παιδί δεν έχει εκπαιδεύσει τις επιθετικές ενορμήσεις, αυτές θα εκφραστούν», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι η παραβατικότητα των νέων είναι ανησυχητικό φαινόμενο, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και όπως τόνισε, «βλέπουμε καθημερινά επιθέσεις με παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες. Οι επιθέσεις οφείλονται ενδεχομένως στον νέο τρόπο ζωής, στον εγκλεισμό, στα επακόλουθα του εγκλεισμού, η κακή χρήση του διαδικτύου, η κακή ενημέρωση, η ενδοοικογενειακή βία την οποία βιώνουν τα παιδιά, η οπαδική βία»

Ο ίδιος έκανε λόγο για κοινωνικό ζήτημα που χρειάζεται λύσεις. «Υπάρχουν ψυχολόγοι πλέον και στην Ελληνική Αστυνομία οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους “ανήλικους εγκληματίες”. Πρέπει να προσέξουμε να μη στιγματίσει αυτό και τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Και βέβαια όλοι οδηγούνται στην Εισαγγελία Ανηλίκων και το σχολείο παίζει ένα ρόλο. Πρέπει και στο σχολείο να κάποια φαινόμενα μόλις γίνουν αντιληπτά αμέσως να ενημερώνονται οι αρχές ώστε να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε».