Βρέθηκαν 850 κιλά κοκαϊνης σε ελληνόκτητο πλοίο στην Βενετία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.4.23

Βρέθηκαν 850 κιλά κοκαϊνης σε ελληνόκτητο πλοίο στην Βενετία



Οι ιταλικές αρχές σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Tradewinds χθες, εντόπισαν κοκαΐνη αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ κρυμμένη σε ένα bulker της εταιρείας Laskaridis Shipping, την οποία διοικεί ο Πάνος Λασκαρίδης.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πλάνα τραβηγμένα από ελικόπτερο, που δείχνουν έναν αριθμό σκαφών του λιμενικού να περιβάλλουν τον ελληνόκτητο «Atlas» 75.000 dwt (κατασκευής 2012) στη Βενετία.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι παρουσιάζονται να μελετούν τα σχέδια του πλοίου με σημαία Λιβερίας, πριν σταλούν δύτες για να επιθεωρήσουν το κύτος. Μπλοκ ναρκωτικών τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό ανακτώνται και μεταφέρονται σε ταχύπλοο. Η Guardia di Finanza είπε ότι η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς εισαγωγής θαλάσσιου ύδατος . Συνολικά βρέθηκαν 570 δέματα, βάρους 850 κιλών.

Το σκάφος υποβλήθηκε σε περαιτέρω επιθεωρήσεις την Πέμπτη. Κανένας από τους ναυτικούς που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχει συλληφθεί. Χρειάστηκαν αρκετές έρευνες για την εύρεση των ναρκωτικών.

Το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο στη Βενετία σήμερα το πρωί. Είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου. Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι συνήθως στόχος λαθρέμπορων ναρκωτικών, αλλά και άλλα πλοία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν άθελά τους από συμμορίες, γράφει το Tradewinds.

Η απάντηση της εταιρείας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Laskaridis Shipping, διαχειρίστριας εταιρείας του bulk carrier ATLAS (IMO: 9642368), συνεργάζεται με τις τοπικές και αστυνομικές αρχές στην Ιταλία κατά τη διάρκεια ερευνών μετά την ανακάλυψη πιθανώς λαθραίων εμπορευμάτων (εκτιμάται ότι επρόκειτο για κοκαΐνη) στο επιστόμιο εισαγωγής θάλασσας του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Το επιστόμιο εισαγωγής θάλασσας είναι ένα μέρος του σκάφους που δεν είναι προσβάσιμο από το πλήρωμα και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες.


Το πλοίο απέπλευσε από το Σάντος της Βραζιλίας (λιμάνι φόρτωσης) στις 23 Μαρτίου. Κατέπλευσε στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό καυσίμων στο Γιβραλτάρ.

Το πλήρωμα συνεργάστηκε πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών ερευνών. Οι αρμόδιες αστυνομικές και διωκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι ούτε το πλοίο αλλά ούτε και το πλήρωμα εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο σχετικό συμβάν.

Το λαθραίο εμπόρευμα βρέθηκε από τις τοπικές Αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν σε αγκυροβόλιο στη Βενετία της Ιταλίας. Οι αρχές επέτρεψαν έκτοτε τη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων του πλοίου οι οποίες εκκίνησαν άμεσα και εξελίσσονται ομαλά.