Άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου και του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών ζητάει η ΕΠΛΣ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.4.23

Άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου και του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών ζητάει η ΕΠΛΣ


 ΘΕΜΑ: «Αποδυνάμωση Λιμεναρχείου Ζακύνθου»


ΣΧΕΤ.: Αριθμ. 2411/77111/22-10-2021 Υ.Α. (ΦΕΚ 4914 Β΄/21).


1. Σας αποστέλλουμε το εν λόγω έγγραφο προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τη σοβαρότατη υποστελέχωση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου καθώς και του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών δεδομένης της ιδιαίτερα απαιτητικής επικείμενης θερινής περιόδου κατά την οποία αναμένεται στο νησί της Ζακύνθου μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ο οποίος στο μεγαλύτερο αριθμό συμμετέχει σε θαλάσσιες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.


2. Η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου σύμφωνα με ανωτέρω σχετική, ανέρχεται σε πενήντα (50) Στελέχη, ενώ η προβλεπόμενη οργανική σύνθεση του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου ανέρχεται σε εννέα (09) στελέχη. Ο πραγματικός αριθμός των Στελεχών που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου ανέρχεται σε είκοσι οκτώ (28) Στελέχη, εκ των οποίων τα έξι (06) Στελέχη υπηρετούν ως μόνιμο πλήρωμα του ΠΛΣ-139 σκάφους Υπηρεσίας μας. Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα είμαστε στο πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσης του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να είμαστε τουλάχιστον στο ογδόντα τοις εκατό (80%) για να λειτουργήσουμε ορθά. Όσον αφορά τον Λιμενικό Σταθμό Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου η στελέχωσή του ανέρχεται στο εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσής του. Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί πέντε (05) νέα Στελέχη από σύνολο εννέα (09), ενώ Διοικητής στον εν λόγω Λιμενικό Σταθμό Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου τοποθετήθηκε Στέλεχος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.


3. Τα Στελέχη του Λ/Χ Ζακύνθου είναι επιφορτισμένα με τη διεκπεραίωση των διαδικασιών και την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων δραστηριοποιούμενων επαγγελματιών και πολιτών στα Γραφεία που αυτά υπηρετούν, καθώς επίσης και με την εκτέλεση βαρδιών Αξιωματικού Φυλακής, Υπαξιωματικού Φυλακής, Βοηθού Αξιωματικού Φυλακής, τηλεφωνητή και εξωτερικής υπηρεσίας, και με τη διεκπεραίωση διαδικασιών πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, κατά τη διάρκεια αλλά και κατά τη λήξη αυτής, που απαιτούνται για τη δραστηριοποίηση του υπέρογκου αριθμού των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων, επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, σκαφών του αριθ. 38 Γ.Κ.Λ., αδειών εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής καθώς και τη διενέργεια πλήθους καθημερινών ελέγχων σε όλο το εύρος του νησιού κατά τη διάρκεια δραστηριοποίησής τους. Να τονιστεί ότι ο αριθμός των επαγγελματιών που ασχολούνται και βιοπορίζονται από θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς και ο αριθμός των σκαφών όλων των ειδών που υφίστανται στο νησί ξεπερνά κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο νησί της Ελλάδος, δεδομένη δε και της ύπαρξης του Ναυαγίου που αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα προορισμό στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη, καθώς και την ύπαρξη του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου εντός κόλπου Λαγανά που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών καθώς και έδρα πλήθους επαγγελματιών που σχετίζονται με τη θαλάσσια δραστηριότητα.


4. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να επιληφθούμε σε πλήθος ποινικών αδικημάτων καθώς και σε καθημερινές περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης σε οποιαδήποτε περιοχή πέριξ του νησιού απαιτείται. Παράλληλα τα Στελέχη της Υπηρεσίας μας είναι επιφορτισμένα και με τον έλεγχο της χερσαίας ζώνης λιμένα (παραλιακή οδός Κ. Λομβάρδου η οποία εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ.) που τυγχάνει να είναι ο κεντρικός δρόμος του νησιού με την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή κίνηση η οποία διογκώνεται κατά τους θερινούς μήνες, όπου επιλαμβανόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου (τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό ή υλικές ζημιές), καθώς και η διαρκής βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών, δεδομένης της ελλιπούς ύπαρξης υποδομών στο νησί. Συν τοις άλλοις, καλούμαστε στο λιμένα Ζακύνθου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου του νησιού κατά τη διάρκεια του έτους, να διευθετήσουμε την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του κατά τους απόπλους και κατάπλους των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου παρά τις όποιες προκύπτουσες αντιξοότητες και δυσκολίες.


5. Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων, όπως γίνεται κατανοητό είναι ανεπίτευκτο από τα εναπομείναντα είκοσι δύο (22) Στελέχη που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε όλο το εύρος του όγκου των εργασιακών υποχρεώσεων αλλά να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας και τις καθημερινές διεκπεραιώσεις (γραφειοκρατικές διαδικασίες και συναλλαγές με πολίτες, επαγγελματίες και λοιπές Υπηρεσίες). Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα ολοένα αυξημένα καθήκοντα και απαιτήσεις εξαναγκαζόμαστε να υπερβαίνουμε τα όρια των σωματικών και ψυχικών αντοχών μας, ξεπερνώντας καθημερινά τον εαυτό μας με αποτέλεσμα την προσωπική και οικογενειακή μας εξόντωση αφού λόγω των παραπάνω δημιουργούνται προβλήματα όχι μόνο σε εμάς ως άτομα-εργαζομένους, αλλά και στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον.


6. Συναφώς, σας γνωρίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα λοιπά Σώματα Ασφαλείας που εδρεύουν στη Ζάκυνθο, ήτοι Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, ενισχύονται με πλήθος Στελεχών από λοιπές Υπηρεσίες τους ανά την Ελλάδα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα ιδιαιτέρως αυξημένα καθήκοντά τους λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού αλλά και των πολλών προβλημάτων που προκύπτουν. Αντιθέτως, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται διαρκώς.


7. Κατόπιν των ανωτέρω φρονούμε ότι απαιτείται η ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ του Λιμεναρχείου Ζακύνθου και του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Νικολάου Βολιμών Ζακύνθου προκειμένου να ανταπεξέλθει στα ιδιαίτερα και αυξημένα καθήκοντα ενόψει της θερινής περιόδου αλλά και γενικότερα.

Πηγή