Σουδάν: Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης ομάδας Ελλήνων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.4.23

Σουδάν: Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης ομάδας Ελλήνων


 Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Παράλληλα, «διά πυρός και σιδήρου» εξελίσσονται οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων.


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.


Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.


Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.


Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».



Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.


Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.


Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».


Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.


«Δια πυρός και σιδήρου» οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων. Ειδικές δυνάμεις απομάκρυναν Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης, έντεκα Σέρβοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εμπόλεμο Σουδάν ενώ και οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών και πολιτών άλλων χωρών, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η επιχείρηση που οργάνωσε ο Ιταλικός Στρατός για την εκκένωση των περίπου 140 Ιταλών που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν, θα απομακρύνει από τη χώρα επίσης Ελβετούς πολίτες και μέλη της Αποστολικής Επισκοπής, καθώς και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά «περίπου 200 άτομα».

Πηγή