ΕΝΦΙΑ έρχεται η λυπητερή : Από αύριο τα «ραβασάκια» -Πώς υπολογίζεται φέτος, ποιοι θα δουν έκπτωση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.4.23

ΕΝΦΙΑ έρχεται η λυπητερή : Από αύριο τα «ραβασάκια» -Πώς υπολογίζεται φέτος, ποιοι θα δουν έκπτωση


 Ώρες απομένουν πλέον για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων -γνωστά και ως «ραβασάκια»- του ΕΝΦΙΑ προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.


Όπως έχει ήδη επισημάνει το iefimerida.gr τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται αύριο, Σάββατο, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Κυριακή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας θα εισφέρουν περί τα 2,23 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.


ΕΝΦΙΑ: Πώς εξοφλείται ο φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στα τέλη Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.


Υπενθυμίζεται πως για τις φορολογικές δηλώσεις προσφέρεται έκπτωση 3% στην οφειλή για όσους πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που προκύπτει. Στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, δεν θα ισχύσει αυτό το κίνητρο.


Ποιοι θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν θα δουν μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος συγκριτικά με ό,τι κατέβαλαν το 2022.


Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:


• 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ.

• 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ.

• 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ.

• 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ.

• 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.


Επιπλέον, ο φόρος περιορίζεται στο 50% για νοικοκυριά που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Η ρύθμιση αφορά τις εξής περιπτώσεις:


Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πότε «σβήνεται» ο ΕΝΦΙΑ

Τέλος, μηδενικό ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:


Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πηγή