Αυστραλιανά περιπολικά με υποστήριξη ελικοπτέρου: Ταιριάζουν και στο δικό μας Λιμενικό; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.4.23

Αυστραλιανά περιπολικά με υποστήριξη ελικοπτέρου: Ταιριάζουν και στο δικό μας Λιμενικό;



Τα νέα περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης (OPV) κλάσης Arafura που προορίζονται για το Ναυτικό της Αυστραλίας θα μπορούν να αξιοποιούν επιχειρησιακά και ελικόπτερα. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο του «το κατάστρωμα των περιπολικών σκαφών Arafura έχει σχεδιαστεί για ελικόπτερα και για υποστήριξη σε επιχειρήσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)».

Υπενθυμίζεται ότι το Αυστραλιανό Ναυτικό θα παραλάβει συνολικά 12 σκάφη Arafura στο πλαίσιο σύμβασης 3,6 δισεκατομμυρίων AUD (2,41 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πρόγραμμα Sea 1180 Phase 1, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2018.

Τα νέα OPV θα αντικαταστήσουν τα περιπολικά σκάφη κλάσης Armidale και Cape και θα αναλάβουν επίσης ορισμένα επιχειρησιακά αντικείμενα των ναρκοθηρευτικών κλάσης Huon καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Τα δύο πρώτα Arafura κατασκευάζονται στο Osborne Naval Shipyard στη Νότια Αυστραλία, ενώ τα άλλα 10 σκάφη θα χτιστούν από την CIVMEC σε συνεργασία με τη Luerssen Australia στο Henderson στη Δυτική Αυστραλία.

Με δεδομένο το σχετικό πρόγραμμα του της Ελληνικού Λιμενικού Σώματος για νέο ΠΑΘ, ίσως η κλάση Αlafura να αποτελεί λύση προς αξιολόγηση, ειδικά σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό του ΛΣ σε Ακτοφυλακή. Προφανώς και για αυτόν απαιτείται και η αλλαγή νοοτροπίας διότι θα πρέπει να επιχειρεί ως υπηρεσία αστυνόμευσης αλλά με δυνατότητες ενός μικρού ναυτικού. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό απαιτείται και η ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, όπως σκάφη ΠΑΘ πολλαπλών ρόλων.

Πηγή