Κρήτη: Εντυπωσιακή άσκηση με 60 ελληνικά F-16 και ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.5.23

Κρήτη: Εντυπωσιακή άσκηση με 60 ελληνικά F-16 και ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ


 Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο επιβεβαιώθηκαν και σήμερα με την μεγάλη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε νότια της Κρήτης.


Στην άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις συμμετείχαν 60 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (!) αλλά και δύο ιπτάμενα τάνκερ της Ισραηλινής αεροπορίας.


Τα 60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης.


Ο εναέριος ανεφοδιασμός των μαχητικών της HAF από τα δύο Air Tanker Boeing 707 της Israeli Air Force τα οποία βρέθηκαν εντός του Ελληνικού FIR πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατά τη διάρκεια της ημέρας και η δεύτερη όταν έπεσε το σκοτάδι.


Όπως είναι γνωστό, η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που έχουν στο οπλοστάσιο τους συνολικά 7 Boeing 707 και ακόμη 4 KC-130 Hercules. Ωστόσο όλοι σχεδόν οι Έλληνες ιπτάμενοι είναι πιστοποιημένοι στο Air Refueling καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκτός από τους Ισραηλινούς συνεργάζεται τόσο με τους Αμερικανούς της USAF όσο και με τους Γάλλους της Armee D’elAir που διαθέτουν ιπτάμενα τάνκερ.


Με δεδομένο ότι ο χώρος δράσης της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ξεφύγει από το περιορισμένο Αιγαίο και έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο το Αεροπορικό Επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εναέριο ανεφοδιασμό και στη συνεχή εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων πάνω σε αυτό το ιδιαίτερης δυσκολίας αεροπορικό αντικείμενο.

Πηγή