What’s SUP: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν δοκιμάσεις το πιο fun θαλάσσιο σπορ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.5.23

What’s SUP: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν δοκιμάσεις το πιο fun θαλάσσιο σπορ


 Το περσινό καλοκαίρι το βλέπαμε συχνά ενώ φέτος θα γίνει το απόλυτο «must». Ο λόγος για το «SUP» (Stand Up Paddle), το θαλάσσιο σπορ που μπορεί να φαίνεται… αβίαστο αλλά μόλις ανεβείτε στην σανίδα σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι ενεργοποιεί σχεδόν κάθε μυ στο σώμα.


Για μερικούς, η προπόνηση μπορεί να είναι αγγαρεία και το SUP μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική εναλλακτική, αφού το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ανέβουν στην σανίδα και ισορροπώντας να… κάνουν κουπί, απολαμβάνοντας την διαδρομή. Εξίσου καλή προπόνηση είναι και για τους πιο fit που αναζητούν ένα εναλλακτικό τύπο προπόνησης που μπορούν να πάρουν εύκολα μαζί τους στις διακοπές.


Why… SUP?


Μερικά από τα καλύτερα οφέλη που προσφέρει, περιλαμβάνουν:


Ενδυναμώνει τους μυς του κορμού


Η προπόνηση ξεκινά από την στιγμή που θα πατήσουμε στην σανίδα εντός νερού, αφού όσο διατηρούμε την ισορροπία μας, γυμνάζουμε διαρκώς ολόκληρο τον πυρήνα μας ώστε να μην πέσουμε στο νερό. Η κωπηλασία από τη μία πλευρά στην άλλη, για παράδειγμα, εμπλέκει τους κοιλιακούς μύες σας.


Το νερό που θα επιλέξετε να κάνετε κουπί, καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο κάνετε κουπί, θα καθορίσουν το επίπεδο έντασης της προπόνησης. Όσο πιο ήρεμα είναι τα νερά και όσο πιο αργά κάνετε κουπί, τόσο πιο εύκολο θα είναι.


«Καίτε» θερμίδες


Όπως και με κάθε θαλάσσιο άθλημα, έτσι και με το SUP, ανάλογα με την ενέργεια που καταβάλλετε ανάλογες θα είναι και οι θερμίδες που θα «καίτε». Όταν κάνετε κουπί με μέσο ρυθμό περπατήματος σε ήρεμα νερά, θα κάψετε 330 έως 460 θερμίδες. Διπλάσια ποσότητα από το μέσο όρο μιας βόλτας στην γειτονιά σας.


Οι άνθρωποι που κάνουν κουπί με πιο γρήγορο ρυθμό ή όσοι συμμετέχουν σε περιοδείες SUP, αγώνες ή σερφ μπορούν να κάψουν έως και 600+ θερμίδες την ώρα.


Φιλική άσκηση προς τις αρθρώσεις


Τα αθλήματα χαμηλής πρόσκρουσης είναι εξαιρετικά για άτομα με προηγούμενους τραυματισμούς στα πόδια ή προβλήματα στις αρθρώσεις.


Όταν κάνετε κουπί πάνω στην σανίδα σας, τα πόδια μένουν σχεδόν ακίνητα και δεν χρειάζεται να κάνετε ξαφνικές ή σκληρές κινήσεις.


Γυμνάζετε ολόκληρο το σώμα


Το paddle boarding όχι μόνο δουλεύει τους μύες του πυρήνα σας, αλλά και τους μύες σε ολόκληρο το σώμα σας.


Οι μύες των χεριών, των ώμων και της πλάτης σας εμπλέκονται όταν κάνετε κουπί μέσα στο νερό, οι μύες των γονάτων σας βοηθούν να σας ωθήσουν προς τα εμπρός και οι μύες των ποδιών σας εργάζονται σκληρά για να διατηρήσετε την ισορροπία σας.


Πώς θα ξεκινήσετε


Μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε την διαφορά, ακόμα και αν είστε αρχάριοι στα θαλάσσια σπορ, περιλαμβάνουν:


1. Χρησιμοποιήστε το λουράκι

Είναι σημαντικό από την στιγμή που θα ανέβετε στην σανίδα, να χρησιμοποιείτε το λουράκι τόσο για χρηστικούς λόγους όσο και για την ασφάλειά σας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λουριών και διαφορετικοί τύποι σημείων προσάρτησης ανάλογα με το στυλ κωπηλασίας που κάνετε.


2. Κωπηλατήστε με τον πυρήνα σας

Μετά την πρώτη σας εμπειρία με το SUP, γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι η ώθηση για να κινηθείτε έρχεται από τον πυρήνα σας και όχι από τα χέρια σας. Αυτοί είναι οι πιο δυνατοί μύες του σώματός σας και παρέχουν την πιο αποτελεσματική δύναμη για το χτύπημα του κουπιού σας.


Το να στέκεστε όρθιοι και να χρησιμοποιείτε μόνο τα χέρια σας για κωπηλασία, θα είναι πολύ κουραστικό και δεν θα έχετε πολλή δύναμη για να συνεχίσετε. Για αυτό σφίξτε την κοιλιά και βοηθητικά κάντε κουπί με τα χέρια σας.


3. Το βλέμμα στον ορίζοντα

Όταν κάνετε πρώτη φορά SUP, αυθόρμητα θα θέλετε να κοιτάξετε προς τα κάτω, στα πόδια σας στην προσπάθειά σας να βρείτε την ισορροπία σας, καθώς κωπηλατείτε. Αυτό όμως, είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να κάνετε.


Για μέγιστη σταθερότητα, κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά, την πλάτη σας ίσια και το σωματικό σας βάρος περίπου πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών σας. Κάντε κωπηλασία έχοντας το βλέμμα σας στραμμένο προς τον ορίζοντα.

Πηγή