Ενημέρωση για το εφάπαξ βοήθημα των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.5.23

Ενημέρωση για το εφάπαξ βοήθημα των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


 Του Προέδρου της Π.Ο.Λ.

Κυράνη Κώστα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία αναφορικά με την περικοπή του εφάπαξ σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει μέχρι και το 30%.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για λανθασμένη ενημέρωση για τα όσα υφίστανται αναφορικά με τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος από 1-1-2015 όταν και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού  που επί της ουσίας επέφερε μειώσεις κατά έτος που αγγίζουν μέχρι και το 30%.

Κατά συνέπεια για το κάθε στέλεχος διαφορετικός είναι ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ μέχρι και την 31-12-14 από αυτόν που υφίσταται μετά και την 1-1-15 .Συνεπάγεται πως όσα πιο πολλά έτη (από τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ)  έχει σε ενεργό υπηρεσία το στέλεχος μέχρι και την 31-12-14 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα που θα λάβει .

Αναφερόμενοι στο εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από το Τ.Α.Λ.Σ. και Ε.ΛΟ.Α.Ν.  και διακρίνοντας την μεθοδολογία και τον υπολογισμό αναγνώρισης πριν και μετά την 1-1-2015 θα πρέπει να αναλύσουμε τις διαφορές ως εξής  :

α) το α’ μέρος αφορά στον χρόνο μετοχικής σχέσης έως 31-12-2014 ο οποίος υπολογίζεται σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ταμείου και

β) το β’ μέρος  αφορά στον χρόνο μετοχικής σχέσης μετά την 1-1-15 που προσδιορίζεται από την τηρούμενη ατομική μερίδα εισφορών του ασφαλισμένου με την εφαρμογή τεχνικού επιτοκίου.

 

Υπολογισμός του Α΄ μέρους

Το παρεχόμενο εφάπαξ βοήθημα (που αναλογεί στον χρόνο μετοχικής σχέσης πριν την 31-12-14) ορίζεται στα 56/100 προσαυξημένο κατά 40% (ήτοι στα 78,4/100) των αποδοχών στις οποίες περιλαμβάνονται :

·       ο βασικός μισθός του τελευταίου μήνα

·       τα 50/100 του επιδόματος ιδιαιτέρων του τελευταίου μήνα

πολλαπλασιαζόμενων επί τα έτη ,τους μήνες και τις μέρες πραγματικής του υπηρεσίας μόνο στο ΛΣ-ΕΛΑ.ΚΤ (από την κατάταξη έως την 31-12-14).

Εφόσον κατά τον τελευταίο μήνα τα σχετικά ποσά έχουν μεταβληθεί (λόγω μισθολογικής ή βαθμολογικής προαγωγής ) λαμβάνεται υπόψη ο σταθμισμένος μ.ο. αυτών .

Υπολογισμός του Β΄ μέρους

Το παρεχόμενο εφάπαξ βοήθημα (που αντιστοιχεί στο χρόνο μετοχικής σχέσης μετά την 1-1-2015) προκύπτει από την συσσωρευμένη αξία των εισφορών στην ατομική μερίδα του στελέχους. Η συσσώρευση των εισφορών γίνεται με πλασματικό ποσοστό επιστροφής το οποίο δεν δύναται να είναι αρνητικό και προκύπτει από την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των συνολικών εισφορών των ασφαλισμένων για κάθε έτος .

Συμπερασματικά και με απλά λόγια οι εισφορές που αποταμίευσε  το στέλεχος στον κουμπαρά του εφάπαξ βοηθήματος κάθε ταμείου ,(λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού ) για όσα έτη έχει υπηρετήσει στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από την 1-1-2015 μέχρι και την αποστρατεία του, υπολογίζονται μέχρι και 30% περίπου μειωμένες  συγκριτικά με  τις εισφορές που αποταμιεύονται για τον χρόνο που θα υπηρετήσει από την πρώτη μέρα κατάταξης μέχρι και την 31-12-2014 .

Για τον λόγο αυτό για τα στελέχη που τα επόμενα έτη αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν υφίσταται λόγος επίσπευσης της αποστρατείας τους (λόγω κινδύνου μείωσης του εφάπαξ) αφού αν και υπολογίζεται ανά έτος μειωμένο από το 2015 και μετά  εντούτοις  δεν προκύπτει η προοπτική βίαιης μεταβολής του .

Θα θυμίσουμε πως με την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με τον ν.3865/2010 όταν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 24,5 σε 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών ή στο 60ο έτος της ηλικίας πολλοί ήταν η συνάδελφοι που έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης φοβούμενοι την μεγάλη μείωση του εφάπαξ .

Οι περισσότεροι όμως εξ αυτών διαπιστώνοντας ότι η μεγαλύτερη απώλεια ήταν στο ποσό της  σύνταξης , συνειδητοποίησαν  πως βιάστηκαν να αποστρατευτούν σε ηλικία κοντά στα 45 έτη αφού για τα υπόλοιπα χρόνια θα ήταν υποχρεωμένοι , να οργανώσουν τα οικονομικά τους με μειωμένες απολαβές σύνταξης κατά πολύ λιγότερες από αυτές που θα λάμβαναν αν είχαν μείνει σε ενέργεια για όσα χρόνια επιθυμούσαν .

Υπήρξαν δε και περιπτώσεις συναδέλφων που αιτήθηκαν να επιτρέψουν στην ενεργό υπηρεσία .

   Κατά συνέπεια αυτό που συνίσταται στους συναδέλφους που έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης είναι η αξιολόγηση των κάτωθι  :

·       σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει κάποιος να βιαστεί να συνταξιοδοτηθεί για να προλάβει δήθεν αυξημένο το εφάπαξ βοήθημα .

·       για κάθε έτος υπηρεσίας το στέλεχος προσθέτει ένα ποσό στο εφάπαξ .

·       ο χρόνος συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι καθαρά προσωπική επιλογή και όχι επειδή θα μειωθεί το εφάπαξ βοήθημα καθώς ,σύμφωνα με όσα υφίστανται μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει δραματική μείωσή του.   

Τέλος συνυπολογίζοντας τα υποχρεωτικά έτη ασφαλιστικών εισφορών στα 40 (έτη υπηρεσίας , μάχιμη πενταετία, χρόνος εργασίας σε άλλα ταμεία, έτη σπουδών )  θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει όφελος για παραπάνω εργασία (με στόχο την κατοχύρωση μεγαλύτερης σύνταξης ) αφού ο συντελεστής αναπλήρωσης στη σύνταξη μειώνεται από το 2,5 στο 0,5 για κάθε έτος μετά τα 40.

Για το ανωτέρω ενημερωτικό άρθρο ελήφθησαν πληροφορίες από :

1.Το έντυπο ενημερωτικό φυλλάδιο για το ασφαλιστικό της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος από το 2013

2.Τον συνταξιοδοτικό οδηγό της Ένωσης Λιμενικών ΚΔ Ελλάδος από το 2022.

3. Την ενημερωτική ημερίδα της Ένωσης Λιμενικών ΚΔ Ελλάδος με ομιλητή τον Εργατολόγο-Οικονομολόγο Ξούλο Θεόδωρο .

 4. Την ενημερωτική ημερίδα του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ν.Μαγνησίας  με ομιλητή τον Δικηγόρο -Εργατολόγο  Τεμπονέρα Διονύσιο  .

5.Την ενημερωτική ημερίδα του της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος με ομιλητή την Νομικό Σύμβουλο της Π.Ο.Λ Αποστολίδου Ευγενία .

Πηγή