Επιλέγω Ναυτιλία: Η ναυτιλιακή κοινότητα παρούσα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.5.23

Επιλέγω Ναυτιλία: Η ναυτιλιακή κοινότητα παρούσα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου


 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η επιμορφωτική πρωτοβουλία Isalos.net διοργάνωσε ολοήμερη εκδήλωση ενημέρωσης της νέας γενιάς σπουδαστών και σπουδαστριών στην ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Η συγκεκριμένη ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διοργανώνεται με τη συμβολή και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, του Ιδρύματος Ευγενίδου, της διοίκησης αλλά και των διευθύνσεων των δύο Σχολών της Ακαδημίας.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, ήταν η 5η κατά σειρά ημερίδα το τρέχον εκπαιδευτικό έτος και η 27η από την πρώτη συνάντηση της ναυτιλιακής κοινότητας με τη νέα γενιά σπουδαστών, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2016, στο Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη στον Πειραιά.

 

Στη συγκεκριμένη ημερίδα, 35 διαχειρίστριες εταιρείες, οργανισμοί και φορείς της ναυτιλίας ενημέρωσαν, με την παρουσία εξειδικευμένων στελεχών τους, συνολικά 1.070 σπουδαστές, τόσο της Σχολής Πλοιάρχων όσο και της Σχολής Μηχανικών της Ακαδημίας.

Η συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών από το σύνολο της ναυτιλιακής συστάδας από τον Πειραιά και την Αθήνα, αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον των νέων, αποδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών με σκοπό τη διατήρηση και τη συνέχιση του ανοικτού διαλόγου και της άμεσης επικοινωνίας της νέας γενιάς με τη ναυτιλιακή και ναυτική οικογένεια.

 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Isalos.net έχει ως βασικό σκοπό τη γνωριμία της νέας γενιάς με τους αυριανούς εργοδότες της και την επιμόρφωσή της, μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων, για πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα εν πλω. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, άνω των 50 εξειδικευμένων στελεχών και έμπειρων αξιωματικών ΕΝ ανέπτυξαν, στις αίθουσες διδασκαλίας της ΑΕΝ Ασπροπύργου, συγκεκριμένες θεματικές που συμπλήρωσαν τις γνώσεις που απαιτούνται από έναν φέρελπι ναυτικό.

 
 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσία του Ναυτιλιακού Πρέσβη Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Δημητριάδη-Ευγενίδη, του διοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, πλοιάρχου ΛΣ Κωνσταντίνου Γιαλελή, καθώς και των διευθυντών των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών κ.κ. Δημητρίου Αρσενόπουλου και Νίκου Φραγκιαδάκη, των εκπαιδευτικών αλλά και των στελεχών σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών, φορέων και οργανισμών, η ερευνητική ομάδα των Ναυτικών Χρονικών παρουσίασε την ετήσια έρευνα για το προφίλ των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών στις ΑΕΝ της χώρας. Το ενδιαφέρον των στελεχών επικεντρώθηκε στους λόγους για τους οποίους οι νέοι επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλία, αλλά και στην ανάγκη της νέας γενιάς για την εξασφάλιση μιας σταθερής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας,ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου αναφέρθηκεστα νέα «φυτώρια» της ναυτοσύνης, που συμβάλλουν πλέον εντυπωσιακά στη στελέχωση των ελληνόκτητων πλοίων,αλλά και στην ανάγκη προγραμματισμού συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών από τους θεσμικούς εκπροσώπους της ναυτιλίας για την ενημέρωση των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Η ενημέρωση πλέον της νέας γενιάς,καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας,για τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο συνιστά προτεραιότητα για όλους τους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου.

Αμέσως μετά την παρουσίαση ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος, που θα αποτελέσει αφετηρία και για άλλες συναντήσεις, με σκοπό την ανάλυση ευρημάτων ως προς τις επιδιώξεις της γενιάς Ζ στη ναυτιλία και τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη κοινωνία.

 

Ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net ευχαρίστησε τον διευθυντή ΔΕΚΝ, αρχιπλοίαρχο ΛΣ Ελευθέριο Πετρόπουλο, τονδιοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, πλοίαρχο ΛΣ Κωνσταντίνο Γιαλελή, καθώς και τους διευθυντές των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών κ.κ. Δημήτριο Αρσενόπουλο και Νίκο Φραγκιαδάκη, όπως επίσης το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της Ακαδημίας,για τη συνέχιση της άψογης συνεργασίας, αλλά και τον Ναυτιλιακό Πρέσβη Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Δημητριάδη-Ευγενίδηγια την αρωγή του στην ολοκλήρωση της έρευνας. Παράλληλα, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τη ναυτιλιακή κοινότητα για τη συνδρομή της στην υλοποίηση των στόχων της επιμορφωτικής πρωτοβουλίας Isalos.net, που συνεχίζει τις δράσεις της ανελλιπώς από το 2016 μέχρι σήμερα και υποστηρίζεται πλέον από 100 φορείς, οργανισμούς και εταιρείες.

Πηγή