Οι Τούρκοι ακύρωσαν τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που θα διεξαγόταν στο Αιγαίο – Πού στοχεύει ο Ερντογάν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

31.5.23

Οι Τούρκοι ακύρωσαν τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που θα διεξαγόταν στο Αιγαίο – Πού στοχεύει ο Ερντογάν

Θα ξεκινούσε την Πέμπτη 1 Ιουνίου και θα διαρκούσε έως τις 12 του μηνός

Ο επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να προβεί σε κινήσεις καλής θελήσεως έναντι της Ελλάδας, επιδιώκοντας να δείξει προς τη Δύση πως δεν είναι αυτός που τορπιλίζει τον διάλογο με την Αθήνα.


Η Άγκυρα καταρχάς προτίθεται να μην πραγματοποιήσει φέτος τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Αιγαίο αύριο Πέμπτη 1 Ιουνίου και θα διαρκούσε έως τις 12 του μηνός.Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε αφού επανεξελέγη πρόεδρος ο κ. Ερντογάν και ότι όπως σημειώνεται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι ημερομηνίες που θα γινόταν η άσκηση δεν συνέπιπταν με αυτές που προέβλεπε το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 που αναθεωρήθηκε από τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμπντουλάχ Γκιουλ το 2006 και αφορούσε τους περιορισμούς στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα διεθνή ύδατα από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, επ’ ωφελεία μεταξύ άλλων του τουρισμού αμφότερων.


Αν και με κάποιες επιφυλάξεις, η Αθήνα θεωρεί πως ο Ερντογάν κινείται προς την κατεύθυνση του να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της Άγκυρας.


Η στρατηγική της Τουρκίας που συμπυκνώνεται στο αφήγημα περί της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν αλλάζει, κάτι που σημαίνει πως ναι μεν ο πρόεδρος της γείτονος προθυμοποιείται να κουβεντιάσει, αλλά επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή που δεν θα γίνουν υποχωρήσεις.


Αυτό που περιμένει για να προβεί στα επόμενα βήματά του ο κ. Ερντογάν είναι να προκύψει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ώστε να έχει και πάλι έναν συνομιλητή απέναντί του.


Πάντως οι διερευνητικές επαφές και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τη στιγμή που θα επανεκκινηθούν, θα παρατείνουν όπως όλα δείχνουν την περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο.

Πηγή