«Swift Response 23»: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση των ειδικών δυνάμεων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.5.23

«Swift Response 23»: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση των ειδικών δυνάμεων


Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «Swift Response 23» από 7 έως και 20 Μαΐου. Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης ευρείας κλίμακας «Defender Europe 23» που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής ώστε να ανταποκρίνονται σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του. Η «Swift Reponse 23» διεξήχθη σε τρεις περιοχές της Ευρώπης (Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία).


Στην Ελλάδα, βασίστηκε σε σενάριο εκτέλεσης συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη αεροδρομίων στη χώρα και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ανάλογη επιχείρηση στην Σκύρο καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς, όπου έλαβε χώρα και η Observation Day της άσκησης. Στην άσκηση που διεξήχθη στην Ελλάδα συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.


Συγκεκριμένα, από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A/D, NH-90 και CH-47D, από την Πολεμική Αεροπορία μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και C-27, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-4, F-16 Block 50 και Block 52+ Advanced ενώ το Πολεμικό Ναυτικό, το αρματαγωγό «Ικαρία» και ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών με δύο σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V.


23_may_003-1
23_may_004-1
23_may_006-scaled
Επίσης, από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου συμμετείχαν ένα ελικόπτερο NH-90 και δύο CH-47 από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), δυο λόχοι Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού, ένας λόχος Αλεξιπτωτιστών της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), πέντε Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) καθώς και δύο αξιωματικοί σύνδεσμοι στο Mission Planning Cell στην αεροπορική βάση Aviano της Ιταλίας.