Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.5.23

Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών


 Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία. Με τον αέρα της νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και με την πλειοψηφία στη Βουλή, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και πάλι, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έριξε το βάρος στους ψηφοφόρους που έριξαν χαλαρή ψήφο και στο ακροατήριο των φτωχών πολιτών.


Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ο Ερντογάν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλει την απαγόρευση προώθησης των προεκλογικών του SMS και χαρακτηρίζει δειλό τον Ερντογάν, ο οποίος τα βάζει και πάλι με την Αμερική και την Ευρώπη.


Μια ανάσα πριν από το δεύτερο γύρο ο Ερντογάν, με μία συμβολική κίνηση, επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που τόσο θαυμάζει. Πριν 63 χρόνια ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα και λίγο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο.


Με τον αέρα της νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν και με την πλειοψηφία στη βουλή, καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για το καλό της Δημοκρατίας. Το καλό της πατρίδας επικαλείται και ο Κιλιτσντάρογλου.


Παρά την οικονομική κρίση και την δραστική υποτίμηση της λίρας, πολλοί πολίτες δεν ξεχνούν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν. Μέλη όμως της κυνηγημένης στη χώρα κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ φοβούνται το μέλλον. Την ίδια ώρα. τον γύρο του διαδικτύου κάνει αυτό το βίντεο στο οποίο φαίνεται πως ο Ερντογάν αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, με την κάμερα να γυρίζει γρήγορα προς το μέρος της δημοσιογράφου.


Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, αν και ο Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί για τις αυριανές εκλογές, ωστόσο ανησυχεί για το πόσοι θα πάνε αύριο να τον ξαναψηφίσουν. Και πόσοι ψηφοφόροι του ΑΚΡ, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολίας και του Πόντου, θα θεωρήσουν δεδομένη την νίκη του προέδρου τους και δεν θα μπουν στον κόπο


Οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν, μάλιστα κάποιοι ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60% αφού υπολογίζουν διαρροές από τους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Η τελευταία ευκαιρία του Κιλιτσντάρογλου

Δεκατρία χρόνια προσπαθεί να ανατρέψει την εξουσία του Ερντογάν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και δεν τα καταφέρνει. Αύριο είναι η τελευταία του ευκαιρία.


Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιάννης Μανδαλίδης, κατάφερε για πρώτη φορά να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης γύρω από τον κοινό στόχο της απομάκρυνσης του Ερντογάν. Για πρώτη φορά απειλείται (ή απειλήθηκε) ο Ερντογάν να χάσει την εξουσία με δημοκρατικά μέσα.


Η επιτυχία όμως αυτή είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» της αντιπολίτευσης. Οι αριστεροί, οι Κούρδοι, οι κεμαλικοί, οι ισλαμιστές, οι εθνικιστές δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν και ως εκ τούτου δεν έχουν μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.


Η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης είναι επίσης στα χέρια του Ερντογάν.


Αν τα καταφέρει, καλώς μεν για τον ίδιο, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς θα κυβερνήσει…


Αν δεν τα καταφέρει, που είναι αρκετά πιθανό, θα αρχίσουν οι αμφισβητήσεις, θα διαλυθεί η συμμαχία και θα δρομολογηθεί το πολιτικό του τέλος. Ήδη μετά τον πρώτο γύρω οι διεργασίες τόσο μέσα στο CHΡ, όσο και στη Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισαν. Τέλος σημειώνει ότι υπάρχει και ένας μικρότερος αγώνας ρεβάνς, που θα παιχτεί του χρόνου τον Μάρτιο στις τοπικές εκλογές.

Πηγή