Εκλογές στην Τουρκία: Ο ακροδεξιός Σινάν Ογάν θα στηρίξει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.5.23

Εκλογές στην Τουρκία: Ο ακροδεξιός Σινάν Ογάν θα στηρίξει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Ο υποψήφιος της εθνικιστικής άκρας δεξιάς Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε το 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι στηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου.


«Θα υποστηρίξουμε τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (…) στον δεύτερο γύρο. Ζητώ από τους ψηφοφόρους που μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Ογάν, μιλώντας στην Άγκυρα.


Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Ερντογάν εξασφάλισε το 49,5% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, το 45% των ψήφων.


Καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων, προκηρύχθηκε δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα βρεθούν αντίπαλοι ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου.


Τον 54χρονο Ογάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), τον προσέγγισαν και τα δύο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα των υποψηφίων του δεύτερου γύρου των εκλογών, για να εξασφαλίσουν τη στήριξή του και τις 2,8 εκατομμύρια ψήφους που έλαβε.


«Οι διαπραγματεύσεις μας διεξήχθησαν γύρω από τις ακόλουθες αρχές: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή των προσφύγων και ενίσχυση των τουρκικών κρατικών θεσμών», είπε.


Ο Σινάν Ογάν είχε δηλώσει πως μπορεί να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μόνον αν αυτός συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.


«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας».


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters