Τουρκία: Την Παρασκευή η ορκωμοσία Ερντογάν και της νέας του κυβέρνησης – Οι εκπλήξεις του νέου υπουργικού συμβουλίου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.5.23

Τουρκία: Την Παρασκευή η ορκωμοσία Ερντογάν και της νέας του κυβέρνησης – Οι εκπλήξεις του νέου υπουργικού συμβουλίου


Με την άλωση της Πόλης παρομοιάζει την εκλογική του νίκη ο Ερντογάν, λέγοντας ότι είναι η πύλη για την είσοδο της Τουρκίας στον νέο αιώνα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο μακροβιότερος Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ανατολία «αιώνια τουρκική πατρίδα», ενώ στο στρατόπεδο του Κιλιτσντάρογλου επικρατεί προβληματισμός και πικρία για την αλλαγή που δεν ήρθε.

Οι πανηγυρισμοί για τη θριαμβευτική νίκη του Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν έχουν καλά καλά κοπάσει και ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξεχνά την εθνικιστική ρητορική του…Μέσω τουίτερ στέλνει το μήνυμά του για τη συμπλήρωση 570 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μνημονεύοντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.


Κλείνοντας και πάλι τα μάτια στην οικονομική κρίση, ο Ερντογάν επέμεινε ότι θα αλλάξει την εικόνα της χώρας… Η λίρα πάντως ακόμη και το πρωί συνέχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, διαμορφώθηκε στις 20,03 λίρες ανά δολάριο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό. Το εθνικιστικό του παραλήρημα ακολούθησαν και οι υποστηρικτές του. Από τις πρώτες πρωινές ώρες συγκεντρώθηκαν μέσα στην Αγία Σοφία φωνάζοντας συνθήματα, ενώ έξω σχηματίζονταν ουρές για την πρωινή προσευχή την ημέρα της επετείου της Άλωσης. Το παρών το πρωί έδωσε μόνο ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.


Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με τους εταίρους του.


Ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου που επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Μωάμεθ του Πορθητή στο δικό του μήνυμα τόνισε πως όλα αρχίζουν ξανά ζητώντας από τον κόσμο να μην ανησυχεί, μετά το αποτέλεσμα.


Κι ενώ ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι όσο είναι δεν πρόκειται να επιτρέψει να βγει από τη φυλακή ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσω τουίτερ έστειλε μήνυμα στους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να αγωνίζονται.


Σχεδιάζει τη νέα κυβέρνηση ο Ερντογάν

Τουρκία: Την Παρασκευή ορκίζεται ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του – Ποιοι παίρνουν υπουργείο

Την Παρασκευή (2/6) αναμένεται η ορκωμοσία του Ερντογάν και την ίδια ημέρα η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού του Συμβουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.


Ο νόμος δεν επιτρέπει στους βουλευτές να είναι και υπουργοί και επομένως όσοι είναι να υπουργοποιηθούν θα πρέπει να παραιτηθούν από την έδρα τους κα άρα δεν θα ορκιστούν. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι πολύ ανανεωμένο.


Την ίδια στιγμή ομιλία έδωσε απόψε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ήταν μέλος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, με αφορμή την επέτειο της άλωσης.


Γιορτές και πανηγύρια για τον Ερντογάν – Τούρκοι πλημμύρισαν τους δρόμους


Αίσθηση προκάλεσαν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών του Ερντογάν, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλα και σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι πολίτες της Γερμανίας,  σε ποσοστό 67,4% ψήφισαν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν και στο χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πηγή