Παγωνιά και χιόνια φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς» – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.1.22

Παγωνιά και χιόνια φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς» – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός


 Πότε θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα - Ποιες περιοχές θα πλήξουν περισσότερο - Προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας

Παγωνιά και χιόνια φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς», που θα πλήξει τη χώρα μας από αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 5 ημέρες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις των μετεωρολόγων.


Η ψυχρή μάζα που έρχεται από τα βόρεια θα «χτυπήσει» αύριο το απόγευμα αρχικώς τη Βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να σημειώνονται και τα ξημερώματα του Σαββάτου στα βορειανατολικά, ενώ χιόνια εκτιμάται πως θα πέσουν στην Θεσσαλία, την Ανατολική και Κεντρική Στερεά Ελλάδα,  την Εύβοια και τις Σποράδες.


Η ισχυρή χιονόπτωση προβλέπεται να συνεχιστεί και το πρωί του Σαββάτου στα ανατολικά, ενώ πολλά χιόνια αναμένεται πως θα πέσουν από μεσημέρι προς απόγευμα και στη Βόρεια Πελοπόννησο. Χιόνια θα δουν και οι κάτοικοι των νησιών, αφού ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται κατά την διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή στο Βόρειο Αιγαίου. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, χιόνια θα έχουν πέσει και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Μάλιστα, από την Δευτέρα τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρά, με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην Αττική, εκτός από τα ορεινά όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο την Δευτέρα.


Την Τρίτη τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν και κατά τόπους θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα

σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ολικός.


Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:


Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:


Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:


Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :


Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.