Πατάς κόρνα; Προσοχή στο πρόστιμο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.1.22

Πατάς κόρνα; Προσοχή στο πρόστιμο


 Η χρήση κόρνας είναι μια εκνευριστική συνήθεια αρκετών οδηγών, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να απαγορεύει την άσκοπη χρήση της.


Η οδήγηση στις σφιχτές αστικές συνθήκες και ο ευέξαπτος χαρακτήρας αρκετών οδηγών καταλήγουν σε εκνευρισμό, με αποτέλεσμα ορισμένοι οδηγοί να καταφεύγουν σε κορναρίσματα, χειρονομίες και φωνές.


Η χρήση ηχητικών οργάνων προειδοποίησης, έτσι αναφέρει την κόρνα ο Κ.Ο.Κ., έχει απαγορευτεί δια ροπάλου σε κάμποσες χώρες του πλανήτη, με την χρήση της περιορίζεται αποκλειστικά σε συνθήκες ανάγκης.


Στη χώρα μας, η κόρνα θεωρείται “έθιμο” και δύσκολα κάποιος θα τιμωρηθεί για άσκοπη και αλόγιστη χρήση της. Ο Κ.Ο.Κ. όμως προβλέπει τις συνθήκες για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ αναφέρει και το πρόστιμο που θα χρεωθούν οι φασαριόζοι οδηγοί.


Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει το Άρθρο 37 του Κ.Ο.Κ. για τις ηχητικές προειδοποίησεις (κόρνα).


1. Η χρήση κόρνας επιτρέπεται μόνο:


Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την αποφυγή δυστυχήματος.

Εκτός κατοικημένων περιοχών, κατά το προσπέρασμα, για να ειδοποιηθεί ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Όταν μεταφέρονται με το όχημα άτομα, τα οποία κινδυνεύουν ή έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

2. Η χρήση της κόρνας πρέπει να μην παρατείνεται πέραν του απολύτως αναγκαίου χρόνου.

3. Οι οδηγοί αυτοκινήτων μπορούν τη νύχτα, αντί να χρησιμοποιήσουν την κόρνα, να χρησιμοποιήσουν τα φώτα τους.

Τέλος, αυτός που παραβαίνει τις συγκεκριμένες διατάξεις του Κ.Ο.Κ. για την χρήση της κόρνας τιμωρείται με πρόστιμο 20 ευρώ.

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.