Οπαδική βία: Προσωρινό «λουκέτο» στους συνδέσμους, απαγόρευση κουκούλας, κάμερες στα γήπεδα - Όλα τα μέτρα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.2.22

Οπαδική βία: Προσωρινό «λουκέτο» στους συνδέσμους, απαγόρευση κουκούλας, κάμερες στα γήπεδα - Όλα τα μέτρα


 Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να «σκοτώσει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος «τη λερναία ύδρα» της παγκόσμιας μάστιγας του χουλιγκανισμού ανακοίνωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, Προστασίας του Πολίτη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.


Η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης, στη σκιά της άγριας δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου Άλκη, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, με την πρόσθετη διευκρίνιση ότι θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.


Όπως είχε γράψει από νωρίς σήμερα το iΕidiseis.gr στην αιχμή των πρωτοβουλιών είναι η αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία, με απαγόρευση αναστολής εκτέλεσης ποινής, απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα με κουκούλα, κάμερες στα γήπεδα, σφράγισμα όσων συνδέσμων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις κα.Παραδειγματική τιμωρία για οπαδική βία – Απαγόρευση κουκούλας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι αναδιαμορφώθηκαν τα αδικήματα και έγιναν πιο αυστηρές οι ποινές. Οι δράστες βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται πια με 2 έως πέντε έτη. Σήμερα θα τιμωρηθεί από 5 έως 10 έτη. Στη βαριά σωματική βλάβη προστέθηκε η αναπηρία. Oπως είπε :


• Με το νόμο 48/55 του 2021 επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο κυρώσεων μια σειρά ποινικών αδικημάτων.


• Στον ποινικό κώδικο όπως ισχύει έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή δύο ετών.


Προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο:


• Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και ανώτατα όρια οι ποινές για οπαδικά εγκλήματα.


• Για επικίνδυνους δράστες θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.


• Ειδικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν κρυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.


• Απαγορεύεται η αναστολή ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Η ποινή θα εκτείεται υποχρεωτικά άμεσα.


• Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, όταν υπάρχει αναβολή θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι.


• Ενισχύεται το ποινικό πλαίσιο για τα εγκλήματα αυτά


Κάμερες στα γήπεδα – εκπαίδευση αστυνομικών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:


• Πρώτον, έκλεισαν μία σειρά από σύνδεσμοι και έγιναν 17 συλλήψεις, και όσοι σύνδεσμοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα σφραγίζονται.


• Δεύτερον, οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, ώστε να εντοπίζουν τους παραβάτες.


• Τρίτον, θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία.


• Τέταρτον, αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός ο εκάστοτε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ.“.


Προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο με τα σημερινά μέτρα και ανακοίνωσε τις εξής πρωτοβουλίες :


• Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.


• Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.


• Δημιουργούμε Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, με τις ομάδες να μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι μία. Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών


• Θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές και “σφράγισμα” θυρών σε περίπτωση.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.