Νέα άλμα για το αργό με φόντο την ένταση στην ανατολική Ευρώπη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.2.22

Νέα άλμα για το αργό με φόντο την ένταση στην ανατολική Ευρώπη


 Άλμα σημειώνουν οι τιμές του αργού τη Δευτέρα μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες "Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ", προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δύσης.


Το WTI σκαρφαλώνει κοντά στα 94 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent πλησιάζει τα 96 δολ. το βαρέλι στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς. 



"Η ανησυχία είναι ότι αν η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη κλιμακωθεί περαιτέρω, τότε ένα μέρος της προσφοράς ενδεχομένως να απομακρυνθεί από την αγορά επίτηδες ή να επηρεάζεται από πολιτικές αποφάσεις", κάτι που θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε άλλα εμπορεύματα, ανέφερε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group AG, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 


Το πετρέλαιο άντλησε ώθηση τη Δευτέρα μετά την αναφορά της Saudi Aramco ότι βλέπει σημάδια ενίσχυσης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Ασία. Την ίδια στιγμή, και ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol Group, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου διαπραγματευτή πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε στο Bloomberg Television ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολ. για ένα σημαντικό διάστημα.


Στο μεταξύ, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ φέρεται να θέλουν ο Οργανισμός να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική των αυξήσεων της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά και για τον Απρίλιο, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με το Bloomberg.



Αναλυτικά, το WTI παραδόσεως Μαρτίου κερδίζει 2,79 δολ. στα 93,86 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των συναλλαγών την Τρίτη. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου κερδίζει 2,9%.


Παράλληλα, το Brent Απριλίου ενισχύθηκε 1,85 δολ. στα 95,39 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. 


Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% στα 72,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Πηγή