Συναγερμός για το φυσικό αέριο λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.2.22

Συναγερμός για το φυσικό αέριο λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Σε ετοιμότητα κυβέρνηση και ΔΕΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν διαταραχές στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μετά την κλιμάκωση στην Ουκρανία

Στενά παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών από τη στιγμή, δηλαδή, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονέντσκ και του Λουγκάνσκ.

Για το λόγο αυτό στις 9:30 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το «παρών» θα δώσει και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας γεγονός που υποδηλώνει την εγρήγορση της κυβέρνησης για το θέμα του φυσικού αερίου.

Ένα από τα βασικά σενάρια που θα εξετάσει, κατά πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ θα είναι και αυτό της διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο από τον αγωγό Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ήδη στη ΔΕΠΑ έχει σημάνει συναγερμός και όπως πλέον αναφέρουν πηγές της επιχείρησης, στρέφονται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού.

Η ΔΕΠΑ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης και την προηγούμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να αναλύουν όλες τις εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης της κρίσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ. Θανάσης Ντόκος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Πηγή