To "βατερλώ" των συνδικαλιστών για το ΠΔ Μεταθέσεων και οι εκλογές που έρχονται στις Ενώσεις Προσωπικού που θα φέρουν ανατροπές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.2.22

To "βατερλώ" των συνδικαλιστών για το ΠΔ Μεταθέσεων και οι εκλογές που έρχονται στις Ενώσεις Προσωπικού που θα φέρουν ανατροπές

 


Το θέμα των μεταθέσεων έτους 2022 αποτελεί αυτές τις μέρες το κύριο θέμα που απασχολεί τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Δεν βλέπουν το  ζήτημα όλοι από την ίδια σκοπιά…

Άλλοι σπαζοκεφαλιάζουν, άλλοι αγχώνονται για την τύχη των ιδίων και των οικογενειών τους, άλλοι παραμονεύουν στην γωνία για στραβοπατήματα ενώ δεν λείπουν και αυτοί  που επιχαίρουν για λάθη των αντιπάλων τους στην διεκδίκηση θέσεων άσκησης κάθε μορφής εξουσίας…

Μέχρι και για «ναυάγιο τιτανικού» μιλούν κάποιοι αναφερόμενοι στο νέο π.δ. 11/2021 περί μεταθέσεων το οποίο είχε διαφημιστεί από τους συντάκτες του, ως το ποιο «δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα  μεταθέσεων» που είχε ποτέ το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Είναι έτσι όμως;

Λίγο παράθεση της ιστορίας για το θέμα των μεταθέσεων ίσως βοηθήσει  να ανακαλέσουν στην μνήμη τους οι παλαιότεροι και να ενημερωθούν οι νεότεροι συνάδελφοι.

Το έτος 2009 συντάχθηκε στα γραφεία του 2ου ορόφου του ΥΝΑΝΠ το περιβόητο π.δ. 33/2009 το οποίο στην πράξη ναυάγησε από το ανεφάρμοστο των διατάξεών του. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί  το όλο εγχείρημα,  την άνοιξη του 2012  και ακριβώς με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το ναυάγιο του Τιτανικού με το π.δ. 97/2012 έγιναν σχετικές τροποποιήσεις- μπαλώματα, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν κατέστη δυνατή η ανάσυρση του ναυαγίου  από τα μεγάλα βάθη της ουτοπίας…..

Συνεπώς το ναυάγιο του π.δ. μεταθέσεων των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ συντελέστηκε το έτος 2012  και όχι στις μέρες μας.

Από το έτος 2012 μέχρι και το έτος 2017 όπου θεσπίστηκε ο ν.4504/2017 οι μεταθέσεις διενεργούνταν με αυτοσχεδιασμούς και παραδοχές που συμφωνούνταν στα συμβούλια των μεταθέσεων μεταξύ των μελών εκπροσώπων των εργαζομένων και των άλλων μελών τους.

Κανονικές ασκήσεις γραμματικής!

Όλοι έμαθαν να  κλείνουν αυτάρεσκα το ρήμα παραδέχομαι σε όλες τις πτώσεις.. Σε παραδέχομαι, Με παραδέχεσαι, Μας παραδέχονται κ.ο.κ.  Στην ημερήσια διάταξη βέβαια και τα παράγωγα, όπως παραδοχή κ.λ.π.

Απουσιάζουν τα ουσιαστικά ή επίθετα με το στερητικό α ή ανά  π.χ. απαράδεκτος, ανεφάρμοστος, ανάλγητος κ.λ.π.

Και έρχεται το έτος 2017 όπου- με εισηγήσεις των τότε ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων- οι ρυθμίσεις του ναυαγισμένου π.δ. 33/2009 περιλαμβάνονται ατόφιες στα άρθρα 26-30 του ν. 4504/2017, με μόνη διαφορά την ανακήρυξη του εκάστοτε Υπουργού ως οπλονόμου, αφού  κάθε  μετάθεση, απόσπαση ή ακόμη και μια  διάθεση πρέπει να φέρει την υπογραφή του.

Τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε και με τις διατάξεις του 4676/2020. Απλά άλλαξαν  σειρά τα αντικειμενικά, υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια…

Βάλαμε και μια διάταξη στον ν. 4504/2017  ότι θα κάνουμε μεταθέσεις άμα υπάρχουν χρήματα.

Έτσι στα χαρτιά έχουμε αντικειμενικές διατάξεις μεταθέσεων, αλλά στην πράξη να γίνονται ελάχιστες ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ λόγω έλλειψης πιστώσεων.

 Και ο σκύλος χορτάτος και η πίττα ακέραια. 

Το έτος 2021 άλλαξαν βέβαια προς το χειρότερο τα πράγματα με το «δίκαιο και αντικειμενικό» π.δ. 11/2021 αφού υποχρεώθηκαν -μεταξύ άλλων- στελέχη που βρίσκονται λίγο πριν την αποστρατεία τους, να δηλώσουν 8 υπηρεσίες προκειμένου μετατεθούν μάλιστα και  κατά προτεραιότητα…(άρθρο 18 παρ. 2 (γ):  « Τον αριθμό των μορίων τα οποία αντιστοιχούν στα αντικειμενικά και στα υπηρεσιακά κριτήρια με φθίνουσα σειρά…..».

Με λίγα λόγια,  δεν είναι καθόλου απίθανο, ένα στέλεχος λίγο πριν την αποστρατεία του που υπηρετεί στην Αττική,   να βρεθεί στην αναγκαστική λόγω έλλειψης άλλων κενών θέσεων για τον βαθμό του π.χ. στην Καβάλα (8η επιλογή του) και αντίστροφα ομοίως ένα στέλεχος από την βόρειο Ελλάδα να βρεθεί στην Αττική…

Σε δουλειά να βρισκόμαστε, σε βάρος πάντα των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ….

Έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών στην Αττική, Κρήτη, βόρειο Ελλάδα κ.λ.π. βρίσκονται υπό μετάθεση…

Όχι τίποτε άλλο έρχονται και εκλογές σε  αυτές τις Ενώσεις Προσωπικού, που μπορεί να σημάνουν ανακατατάξεις….

Μάλλον θα πρέπει μιλάμε για «Βατερλώ» αυτών που υποστήριξαν την έκδοση του νέου  π.δ. μεταθέσεων παρά για ναυάγιο «Τιτανικός»…


Πηγή