Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για «δυσανάλογη χρήση βίας» στο περιστατικό των Οινουσσών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.2.22

Διάβημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για «δυσανάλογη χρήση βίας» στο περιστατικό των Οινουσσών

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε Έλληνας διπλωμάτης - Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το Λιμενικό προέβη σε δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος των αλιέων

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα για «δυσανάλογη χρήση βίας προς τους Τούρκους ψαράδες» προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα σε πλωτό του Λιμενικού Σώματος και τουρκικό αλιευτικό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Οινουσσών και Χίου.


Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα εκλήθη σήμερα Έλληνας διπλωμάτης.Όπως αναφέρεται, επεδόθη σε αυτόν σημείωμα για «δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος αλιέων στο Αιγαίο», ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών!


Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu από το περιστατικό υπήρξε και τραυματισμός ενός Τούρκου ψαρά που επέβαινε στο  πλοιάριο  «Baba Ogul». 


Το επεισόδιο


Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Τότε, οι Λιμενικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και το αλιευτικό έβαλε ρότα για τα τουρκικά παράλια.


Η ανακοίνωση του Λιμενικού


«Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου - Οινουσσών.


Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.


Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).


Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια».

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.