Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.5.23

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά


 Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινηθεί όλη η χώρα σήμερα Δευτέρα 1η Μαΐου λόγω των κινητοποιήσεων που θα κάνουν και φέτος τα συνδικάτα για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.


Στην Αθήνα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καλούν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση οργανώνει το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, επίσης στις 11:00.


Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει στους υγειονομικούς και η ΠΟΕΔΗΝ.Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 10:00 στα εξής σημεία:


-Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.


-Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.


-Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.


-Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία Υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.


Επίσης, στις 10:30:


-Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.


Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 8:00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 6:00, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς ως εξής:


Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου έως την Λ. Βασ. Αμαλίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Πλ. Συντάγματος καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες τα χρονικά διαστήματα των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δύναται να παραταθούν ή μειωθούν πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοστούν.


Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, κάτι που σημαίνει ότι Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένα σήμερα Δευτέρα 1η Μαΐου.


Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει ότι «μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια (137) από εκείνη την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο, οι αγώνες όμως για ανθρώπινα εργασιακά δικαιώματα (τα οποία έχουν πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια), δεν είναι μόνο επίκαιροι αλλά και απαραίτητοι! Τα Σωματεία μας, αποτίνουν φόρο τιμής στην ιερή αυτή ημέρα και ενώνουν τη φωνή τους με όλες τις συλλογικότητες, ενάντια στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση που έχουν οδηγήσει το λαό όλες οι μέχρι τώρα εφαρμοσμένες αντεργατικές διατάξεις της νεοφιλελεύθερης Κυβέρνησης» .


Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ζητούν «κατώτατο μισθό, αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων. Ουσιαστικές αυξήσεις στα εισοδήματά μας. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Δημόσιο και Καθολικό Σύστημα Υγείας. Διεκδικούμε προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν οι οργανικές ανάγκες της επιχείρησης με μόνιμο προσωπικό για τη εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Μέσου, προς όφελος των επιβατικού κοινού».


Μετρό

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).


«Απεργούμε και διαδηλώνουμε απαιτώντας την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων, κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωσή μας. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται» επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.


Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς με στάσεις εργασίας.


Σύμφωνα με ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τη Δευτέρα 1η Μαΐου ακινητοποιημένα θα είναι λεωφορεία και τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Ως εκ τούτου, θα κυκλοφορούν από 09:00 έως 21:00.


Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.


Την ματαίωση και τροποποίηση δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο τη Δευτέρα λόγω της γενικής απεργίας για την εργατική Πρωτομαγιά ανακοίνωσε η Hellenic Train.


Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.


Μέχρι στιγμής, απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά έχουν ανακοινωθεί ως εξής:


Αθήνα, 11 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων, Λιμένας

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λέσβος, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, Βαθύ

Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Πηγή