Ναυπηγεία Ελευσίνας: Επισκευάζονται ταυτοχρόνως πέντε πλοία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.5.23

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Επισκευάζονται ταυτοχρόνως πέντε πλοία


 Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών για το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταθέσει ο Όμιλος ONEX τα ναυπηγεία Ελευσίνας στο μεσοδιάστημα αυτό ανεβάζουν ρυθμούς. Αυτέε τις ημέρες επισκευάζονται ταυτοχρόνως πέντε πλοία στις εγκαταστάσεις.


Πρόκειται για τα: Santy, Leman, Arctic, Chrysanthe και Ecowind. Παράλληλα γίνεται η επισκευή δύο δεξαμενών και έργα στο ναυπηγείο.


«Το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας αποτελεί ένα σημείο σταθμό στην ανάταση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα» επισημαίνουν στελέχη της αγοράς. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλήρης ανέλκυση της δεξαμενής Νο.1. Η επιχείρηση ανέλκυσης της δεξαμενής αποτέλεσε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα λόγω της κακής κατάσταση στην οποία βρισκόταν, ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνδυασμό με την πολυετή παραμονή της στον βυθό των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την 5η Σεπτεμβρίου του 2018. Σύντομα, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης της, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου.




Βάσει του σχεδιασμού που έχει κάνει το σχήμα ΟΝΕΧ-Fincantieri από την 1/1/2024 τα ναυπηγεία θα μπορούν να επισκευάζουν ταυτόχρονα 10 – 12 πλοία ενώ με βάση το αναπτυξιακό σχέδιο το 2024 που θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα έργα αναβάθμισης των Ναυπηγείων ώστε να έχουν τη δυνατότητα εξυπηρετούν 200 πλοία ετησίως.


Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας σύμφωνα με αμερικανικές πηγές θα γίνουν hub των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για τη ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια της περιοχής και τον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία. Στόχος είναι τα ναυπηγεία να μπορούν να κατασκευάζουν κάθε είδους πλοίο, οτιδήποτε πλωτό καθώς και «ενεργειακά» πλοία. Όσο για τη ναυπήγηση πλοίων με ηλεκτροκίνηση θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο από την κυβέρνηση και να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές στα νησιά ώστε να μπορούν να σηκώσουν την ηλεκτροφόρτιση ενός πλοίου.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Πηγή