Ζάκυνθος: Σύλληψη ναυτικού πράκτορα για επεισόδιο με λιμενικούς και καβοδέτες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.5.23

Ζάκυνθος: Σύλληψη ναυτικού πράκτορα για επεισόδιο με λιμενικούς και καβοδέτες


 Στα δικαστήρια θα λυθεί, όπως όλα δείχνουν, η αντιπαράθεση μεταξύ ναυτικού πράκτορα και των ναυτεργατών, συγκεκριμένα των καβοδετών του λιμανιού της Ζακύνθου.


Την Παρασκευή το πρωί την ώρα που έφταναν στο λιμάνι οι λάντζες με τουρίστες, ένας από τους ναυτικούς πράκτορες που εκπροσωπεί εταιρείες με κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την Ζάκυνθο, επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και καταγγελίες των καβοδετών, να εμποδίσει τους λιμενεργάτες να προχωρήσουν στο δέσιμο των πλοιαρίων.


Ο 73χρονος ναυτικός πράκτορας, όχι μόνο αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές των λιμενικών που βρίσκονταν στο σημείο, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να απειλεί. Μετά από αυτό συνελήφθη για 5 αδικήματα, οδηγήθηκε στην εισαγγελία Ζακύνθου, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη.


Για το συμβάν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρει: «Στη σύλληψη ενός 73χρονου ημεδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου, εντός προβλήτα Αγίου Νικολάου στον λιμένα Ζακύνθου, για παράβαση των άρθρων 169 (απείθεια), 291 (επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία των πλοίων), 363 (συκοφαντική δυσφήμιση), 333 (απειλή) και 361 (εξύβριση) του Π.Κ. Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω δε συμμορφώθηκε με τις εντολές των στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής, σχετικά με την καβοδεσία λέμβων εξαρτισμού Κ/Ζ πλοίου, οι οποίες διενεργούσαν μεταφορά των επιβατών του εν λόγω πλοίου στον οικείο λιμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του αριθ. 17 ΓΚΛ και του Ν. 4455/17 (ΦΕΚ 22Α’/17), ενώ προέβη σε συκοφαντία, απειλή και εξύβριση των ανωτέρω στελεχών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.»


Ορισμένοι από τους ναυτικούς πράκτορες, μεταξύ αυτών και ο συλληφθείς, αντιδρούν στη νέα, αυξημένη κατά πολύ, ακόμα και κατά 50%, τιμολογιακή πολιτική καβοδεσίας που αποφάσισε να εφαρμόσει από φέτος ο Σύνδεσμος Φορτοεκφορτωτών – Καβοδετών Λιμένος Ζακύνθου.


Οι τιμές είναι: 1. Ακτοπλοΐα από ώρα 05.00 έως 00.00 80 ευρώ 2. Τοπικά Ζακύνθου κλειστού τύπου 35 ευρώ 3. Δελφίνια 25 ευρώ 4. Φορτηγά πλοία 200 ευρώ 5. Κρουαζιερόπλοια 350 ευρώ 6. Κότερα – γιοτ έως 25 μέτρα 100 ευρώ 7. Κότερα – γιοτ έως 45 μέτρα 170 ευρώ 8. Μέγα γιοτ άνω των 45 μέτρων 210 ευρώ 9. Καβοδεσία πλοίων παραμονής μακράς διάρκειας 260 ευρώ 10. Και 20 ευρώ την ημέρα για επίβλεψη και διόρθωση καβοδεσίας.


Καβοδέτες και ναυτικοί πράκτορες δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία, παρά το ότι αυτό ορίζεται από το νόμο και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει διαρκών η Λιμενική Αρχή Ζακύνθου.

Πηγή