«Διομήδης»: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρας - Εκ νέου ενεργοποίηση του 112 - Πλημμυρισμένα σπίτια, κλειστά σχολεία και διακοπές ηλεκτροδότησης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.1.22

«Διομήδης»: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρας - Εκ νέου ενεργοποίηση του 112 - Πλημμυρισμένα σπίτια, κλειστά σχολεία και διακοπές ηλεκτροδότησης

 

Ανελέητα τα χτυπήματα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.


Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός.  


 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.


Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές άλλες περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.


Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 Κελσίου, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.


Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.


Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.


Εκ νέου ενεργοποίηση του 112

Η εκ νέου ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Επιπλέον τονίστηκε ότι το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.


Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, το σύνολο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, ενώ ευχαρίστησε όλους θερμά για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν και την άριστη συνεργασία.


Σάρωσε ο «Διομήδης»

Σάρωσε για τα καλά τη χώρα το νέο κύμα κακακοκαιρίας «Διομήδης». Βροχές, χιόνια, τσουχτερό κρύο αλλά και αρκετά προβλήματα είχε... το μενού. Η κακοκαιρία χτύπησε με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας.


Ιδιαίτερη ήταν σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από την αρχή της μέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.


Μόνο σε 16 ώρες

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).


Σε «Τρίγωνο του Διαβόλου» η Φλώρινα

Το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου στην πόλη της Φλώρινας σημειώθηκε στις 17.14, το απόγευμα της Τρίτης και έχει ένταση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση ήταν επιφανειακή και το επίκεντρο ήταν το ίδιο με αυτό που έδωσε τον σεισμό, των 5,3 βαθμών στις 9 Ιανουαρίου.


Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το neaflorina.gr, ο «Διομήδης» κάνει... τα δικά του, με την ισχυρή χιονόπτωση να έχει φέρει 30 πόντους χιόνι μέσα στον αστικό ιστό, την ώρα που η περιοχή τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται και στο επίκεντρο της πανδημίας καταγράφοντας σήμερα 109 κρούσματα.


«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σήμερα ολόκληρη η περιοχή μαζί με τους δήμους Πρεσπών και Αμυνταίου κηρυχθήκαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πριν από λίγο είχαμε έναν ακόμη ισχυρό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη πόλη, ενώ έξω από το πρωί έχουμε ισχυρές χιονοπτώσεις που έχουν φέρει 30 πόντους χιόνι» σημειώνει ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης.


«Βούλιαξε» παρκινγκ στη Μακρινίτσα

Απίστευτες εικόνες στη Μακρινίτσα Πηλίου όπου έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής. Από τον ορμητικό χείμαρρο που σχηματίστηκε, πλημμύρισε το κεντρικό παρκινγκ του χωριού.


«Πνίγηκαν» τα Φάρσαλα

Η πεδιάδα των Φαρσάλων έχει μετατραπεί σε μία τεράστια λίμνη. Από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε το οδικό δίκτυο, με πτώσεις βράχων να διακόπτουν την κυκλοφορία. Οι κάτοικοι δηλώνουν με απόγνωση πως ζουν ένα νέο «Ιανό». Οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες. Στην περιοχή γίνονται συνεχείς αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.




Λάρισα: «Επίσκεψη» της θάλασσας στη στεριά

Καταστροφές και στον δήμο Αγιάς Λαρίσης. Ο αφρός της θάλασσας έχει αποκλείσει τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Η θάλασσα έχει μεταφέρει φερτά υλικά στο οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση των αυτοκινήτων.


Δύο άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο της Λάρισας όταν μεγάλος όγκου νερού συσσωρεύτηκε την ώρα που το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή.


Υπερχείλισε ο Ληθαίος στα Τρίκαλα


Στα Τρίκαλα, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και απειλεί τον παρακείμενο δρόμο.




Ξάγρυπνη η Καρδίτσα, φοβάται μέρες Ιανού


Στον νομό Καρδίτσας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ποταμό Καράμπαλη, όπου η στάθμη στην είσοδο της πόλης έχει φτάσει περίπου το ένα μέτρο κάτω από τη γέφυρα, ενώ πλημμύρισαν σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο.




Μεγάλες καταστροφές στην Κάλυμνο


Μεγάλες ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε και την Κάλυμνο τα τελευταία 24ωρα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Καταστροφές και στη Χαλκιδική

Στην περιοχή της Κρυοπηγής στη Χαλκιδική κατέρρευσαν κολώνες της ΔΕΗ, λόγω των σφοδρών ανέμων. Μάλιστα, υπήρξε και διακοπή ρεύματος στην περιοχή της Κασσάνδρας, αλλά και πτώσεις δέντρων.




Ενεργοποιήθηκε το 112

Ενεργοποιήθηκε το 112 και στάλθηκε χθες προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, τα νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».


Και μια ευχάριστη είδηση


Επιχείρηση απεγκλωβισμού 4 κουταβιών πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Κατωχωρίου Φαρσάλων από δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες είχαν σπεύσει στο σημείο καθώς ρέματα είχαν φουσκώσει επικίνδυνα από τις βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας Διομήδης η οποία ήταν σε πλήρη εξέλιξη.


Η αποστραγγιστική τάφρος του χωριού είχε υπερχειλίσει, όταν έγιναν αντιληπτά τα κουτάβια, βρεγμένα και παγωμένα να έχουν εγκλωβιστεί στη μέση μιας υποτυπώδους νησίδας που είχε δημιουργηθεί μέσα στην πλημμυρισμένη τάφρο.


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που ήταν παρών στην διάσωση σε ανάρτηση του στα social media αναφέρει τα εξής:


«Στο Κατωχώρι Φαρσάλων απεγκλωβίσαμε μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τέσσερα σκυλάκια που κινδύνεψαν να πνίγουν στην υπερχειλισμένη αποστραγγιστική τάφρο του χωριού. Δύσκολη μέρα για τη Θεσσαλία που δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων. Είμαστε παντού όπου υπάρχει ανάγκη».


Ο καιρός την Τετάρτη


Σε τμήματα της βόρειας και βορειοδυτικής Ελλάδος, ο καιρός θα είναι ελαφρώς βελτιωμένος, ως προς τα φαινόμενα ωστόσο με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.


Λίγες αραιές νεφώσεις στα βορειοδυτικά, πιο πυκνές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και το βόρειο Ιόνιο. Στα υπόλοιπα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα ο καιρός θα είναι άστατος.


Στη βόρεια Ελλάδα, από τη δυτική Μακεδονία μέχρι και τη Θράκη θα χιονίζει από το πρωί της Τετάρτης, ακόμα και σε πεδινές περιοχές αλλά με σχετικά γρήγορη βελτίωση, στα κεντρικά της Μακεδονίας. Στη Θράκη θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις.


Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, προβλέπονται τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης ή χιονόνερο, αλλά και χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα σε υψόμετρα πάνω από τα 300 μέτρα στη Θεσσαλία, ανατολική & κεντρική Στερεά Ελλάδα, πάνω από τα 200 μέτρα στην Εύβοια και τις Σποράδες κι πάνω από τα 400 μέτρα στην αναστολική Πελοπόννησο και πάνω από τα 500 μέτρα στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Θερμοκρασιακά, στους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά & στα Επτάνησα, στους 3 με 7 στη βόρεια Ελλάδα, στους 8 με 9 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στους 7 με 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.


Στην Αττική, τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης αλλά προς το βράδυ, υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300 μέτρα, κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές του νομού Αττικής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως και 9 βαθμούς Κελσίου.


Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά πάσα πιθανότητα και στο κέντρο της πόλης, ωστόσο αναμένεται και γρήγορη βελτίωση του σκηνικού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως και 7 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή