Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στον Πειραιά – Το αδιαχώρητο από καινούρια αυτοκίνητα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.1.22

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στον Πειραιά – Το αδιαχώρητο από καινούρια αυτοκίνητα


 Χιλιάδες καινούρια αυτοκίνητα βρίσκονται παρκαρισμένα στην σημείο που γίνονται οι φορτοεκφορτώσεις (πύλη Γ2). Είναι τόσα πολλά που δεν χωρούν άλλα και τα νέα που έρχονται τα παρκάρουν στον τομέα που δένουν τα κρουαζιερόπλοια…


Αυτό που συζητιέται τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η έλλειψη οχημάτων λόγω ημιαγωγών. Την ίδια ώρα η ζήτηση είναι αυξημένη και ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις παραδόσεις των καινούριων αυτοκινήτων.

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι άσχημη. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας αν επισκεφτεί τους τελωνειακούς χώρους. Εκεί όπου βρίσκονται τα καινούρια οχήματα οπότε και θα διαπιστώσει πως είναι σχεδόν… άδειοι.


Χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν 15.000-20.000 αυτοκίνητα, σήμερα έχουν 2.000-3.000. Λογικό είναι τα μηνύματα που υπάρχουν να είναι δυσοίωνα και ο προβληματισμός μεγάλος.


Δεν υπάρχει χώρος…


Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στην πύλη Γ2, εκεί που γίνεται η φορτοεκφόρτωση και διαχείριση των οχημάτων που έρχονατι από το εξωτερικό, βρίσκονται παρκαρισμένα χιλιάδες αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν ξεφορτώσουν άλλα οχήματα λόγω έλλειψης χώρου.


Γι’ αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι του λιμανιού αναγκάζονται να τα τοποθετούν σε ντάνες στην άλλη πλευρά του λιμανιού και συγκεκριμένα στο σημείο που «δένουν» τα κρουαζιερόπλοια. Όπως φαίνεται, αιτία της κατάστασης είναι οι διαταραχές που υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό πολλά λιμάνια, μεταξύ αυτών και του Πειραιά.




Ενδιάμεσος σταθμός η Ελλάδα


Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα είναι ενδιάμεσος σταθμός φορτοεκφόρτωσης καινούριων οχημάτων. Ένα μικρό ποσοστό που φτάνει στη χώρα μας προορίζεται για την τοπική αγορά ενώ τα υπόλοιπα φορτώνονται σε άλλα πλοία για να μεταβούν τον τελικό τους προορισμό.

Βασίλης Σαρημπαλίδης (saribal@otenet.gr)

Πηγή