Λευκάδα: Ο αγιασμός των υδάτων από το σκάφος του Λιμενικού – Το έθιμο των πορτοκαλιών (φώτο-βίντεο) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.1.22

Λευκάδα: Ο αγιασμός των υδάτων από το σκάφος του Λιμενικού – Το έθιμο των πορτοκαλιών (φώτο-βίντεο)




 Από το σκάφος του Λιμενικού ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, κ. Θεόφιλος τέλεσε φέτος τον αγιασμό των υδάτων. Τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας ο δήμαρχος Λευκάδας, Χ. Καλός πρότεινε φέτος αυτή τη λύση προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός γύρω από την εξέδρα των επισήμων και να τηρηθεί και το έθιμο που τα τελευταία δύο χρόνια γινόταν μέσα στις εκκλησίες. Το αποτέλεσμα φάνηκε να τον δικαιώνει γι αυτή την επιλογή. Δεν προηγήθηκε πομπή από την Μητρόπολη στην παραλία και δεν παιάνισε η Φιλαρμονική.

Πάνω στο σκάφος μαζί με τον Σεβασμιότατο και τους ιερείς ήταν οι αρχές του τόπου πολιτικές και στρατιωτικές. Ο κόσμος με τα πορτοκάλια στα χέρια, αν και φέτος έλειπαν από την παραλία οι παραδοσιακοί πωλητές, τήρησε το έθιμο βουτώντας τα πορτοκάλια στην θάλασσα μετά την τρίτη ρίψη του Σταυρού. Τέσσερις τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν για τον Σταυρό.

Τυχερός για φέτος ήταν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σπαρτοχωρίου Μεγανησίου, Ανδρέας Αθανίτης ο οποίος έφτασε πρώτος κοντά στο σκάφος του Λιμενικού και έπιασε τον Σταυρό. Optimist και laser του Ναυτικού Ομίλου της Λευκάδας από νωρίς βρίσκονταν γύρω από το σκάφος του Λιμενικού τιμώντας έτσι την εορτή των Θεοφανίων.

Λιγότερος από κάθε άλλη φορά ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στην παραλία αφού τα κρούσματα στο νησί είναι πολλά και οι κατ οίκον περιορισμοί εκατοντάδες. Ας ελπίσουμε του χρόνου ο Αγιασμός των Υδάτων να είναι με καλύτερες, υγειονομικά, συνθήκες.

Πηγή:lefkadapress