Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την κατάργηση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.1.22

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την κατάργηση


 Προς την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες από το 2023 φαίνεται να προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Έως τώρα, η εισφορά έχει καταργηθεί για ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες ήδη από το 2022, ωστόσο ισχύει κανονικά για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.


Για τον λόγο αυτό δημόσιοι λειτουργοί (δικαστικοί) έχουν καταθέσει προσφυγές κατά της απόφασης να ισχύσει κανονικά το συγκεκριμένο μέτρο στο Δημόσιο και αναμένεται η σχετική απόφαση προς το τέλος του έτους.


Αν τελικά ισχύσει το μέτρο και για τους υπόλοιπους πολίτες, το όφελος εργαζομένων στο δημόσιο και των συνταξιούχων από την κατάργηση της εισφοράς θα είναι, αναλογικά, σημαντικό.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παραδείγματα που είχε παραθέσει παλαιότερο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN:


-Ένας συνταξιούχος με μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ θα κερδίσει 48,36€/έτος.

-Ένας δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1.500 ευρώ θα κερδίσει 132€/έτος.



Έτσι, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολική κατάργηση της εισφοράς από το ερχόμενο έτος (2023), αν και εφόσον το επιτρέψουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα γίνουν γνωστοί προς το τέλος του έτους.

Επιπλέον, πρέπει να έχει δημιουργηθεί τέτοιος δημοσιονομικός χώρος που να επιτρέπει μια τέτοια κίνηση για να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος.


Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ θα έχει αρθεί και το καθεστώς της ρήτρας διαφυγής.


Το ίδιο χρονικό διάστημα, αναμένεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν και πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος, για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα.

Πηγή