Αύξηση του ποσού της ημερήσιας αποζημίωσης μετακίνησης εσωτερικού στους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.2.22

Αύξηση του ποσού της ημερήσιας αποζημίωσης μετακίνησης εσωτερικού στους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή


 Ερώτηση με θέμα την αύξηση του ποσού της ημερήσιας αποζημίωσης μετακίνησης εσωτερικού στους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

« Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων των λιμενικών στον τύπο, διανύεται το έβδομο έτος από την εφαρμογή του νόμου 4336/2015 άρθρο 15 της υποπαραγράφου Δ9 της παρ. Δ΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94), το οποίο ανάφερε: “Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Ναυτιλίας και Αιγαίου), εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας“.

Θυμίζουμε ότι το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης παραμένει καθηλωμένο από την 1-1-2016 στα 29,35 ευρώ, ενώ των υπολοίπων Δημοσίων υπαλλήλων έχει αυξηθεί στα 40,00 ευρώ.

Έκτοτε, με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις προθεσμιών έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος. Σαν να μην έφταναν οι αναβολές αυτές, στον νόμο (Ν. 4864/2021 ΦΕΚ 237/Α/2-12-2021) το άρθρο 87 αναφέρει: “α) διαγράφεται στο πρώτο εδάφιο η φράση «εντός αποκλειστικής προθεσμίας», β) διαγράφεται το τρίτο εδάφιο και το άρθρο 15 διαμορφώνεται ως εξής: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, εξακολουθεί να ισχύει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των μετακινήσεων των ανωτέρω στελεχών.”

Μετά και την ψήφιση του παραπάνω άρθρου, δεν υπάρχει καμιά χρονική δέσμευση. Στην ουσία απαλείφεται η υποχρέωση σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνώντης έκδοσης σχετικού ΠΔ που θα εξισώνει τις αποζημιώσεις των οδοιπορικών των ένστολων με αυτές που ισχύουν και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από τη 1-1-2016.

Διανύουμε, λοιπόν, το 7ο έτος από τη χρονιά εφαρμογής του Νόμου περί οδοιπορικών, με τους υπηρετούντες στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να έχουν συνολικά υπηρετήσει χιλιάδες ημερών εκτός έδρας και να καταγράφεται ακόμη μία πηγή απώλειας εσόδων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει σχετικές ερωτήσεις 5145/16-04-2018 και 6653/20-05-2020, 6763/25-5-2020 και έχει απαιτήσει την άρση αυτής της αδικίας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να εκδοθεί άμεσα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα;

– Να αυξηθεί το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης μετακίνησης εσωτερικού και της αποζημίωσης εκπαίδευσης όσων υπηρετούν στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;»

Πηγή