Αγίου Πνεύματος 2023: Πότε πέφτει - Για ποιους είναι αργία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.5.23

Αγίου Πνεύματος 2023: Πότε πέφτει - Για ποιους είναι αργία


 Το πρώτο τριήμερο για το καλοκαίρι πλησιάζει, με όσους δεν δουλεύουν εκείνη την ημέρα να δράττονται της ευκαιρίας για μία ολιγοήμερη εκδρομή. Πρόκειται για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που για το 2023 πέφτει στις αρχές Ιουνίου, ενδιάμεσα των εκλογών της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής.


Συνήθως, η μέρα του Αγίου Πνεύματος φέρνει και το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού, ωστόσο για αρκετούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ημέρα και να κάνουν την πρώτη εξόρμηση και ίσως και το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα για το καλοκαίρι, δίνεται η δυνατότητα εάν εργάζονται σε κλάδους για τους οποίους η ημέρα είναι αργία.


Στον Δημόσιο τομέα η συγκεκριμένη γιορτή είναι αργία, όπως και για τις τράπεζες, ωστόσο τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά.


Φέτος, η μέρα του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 5 Ιουνίου και οι κλάδοι που δεν εργάζονται είναι οι εξής:


Βιβλιοπωλεία

Διαγνωστικά Κέντρα

Δημοσιογράφοι Περιοδικών

Κλείσιμο

Εργοδηγοί Σχεδιαστές

Οίκοι Ευγηρίας

Εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.

Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων

Θυρωροί

Καπνοβιομηχανίες

Κλινικές

Ξυλεμπορικά Καταστήματα (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)

Περιοδικά

Επιχειρήσεις πετρελαιοειδών

Πρακτορεία Ναυτιλιακών κλπ.

Ραδιοηλεκτρολόγοι – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας

Ραδιοφωνικοί Σταθμοί

Τεχνικοί Ραδιοφώνου

Ραφεία Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικά

Τηλεοπτικοί Σταθμοί

Τεχνικοί Τηλεοράσεως Βορείου Ελλάδας

Τυπογράφοι Επαρχιακών Εφημερίδων

Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων

Φροντιστήρια Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών

Φωτοστοιχειοθέτες

Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.


Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος


Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει - Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε την Κυριακή, ωστόσο, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.


Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα, ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».


Την Κυριακή λοιπόν, γιορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.


Τη Δευτέρα γιορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα, αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.


Όμως οι άγιοι Πατέρες μας πού έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεως μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα.


Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την ημέρα αυτή, όταν εορταζόταν η Πεντηκοστή των Εβραίων, ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.


Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, γι’ αυτό την επομένη της Πεντηκοστής, την Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, πού είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.