Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.2.22

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο


 

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η  Ιανουαρίου 1996.

 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

 

Στην τελετή τηρήθηκαν όλα  τα περιοριστικά  μέτρα  που ορίζει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές κατά της διασποράς του  κορωνοϊού.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Είμαστε μαζί σήμερα εδώ, για ακόμη μια χρονιά στο ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο τελεί ο Δήμος Πειραιά για τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Πειραιώτη αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας.

 

Εφέτος, όσο κι αν μας φαίνεται πολύ κοντά, συμπληρώνονται 26 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, οι τρεις αξιωματικοί μας που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και την τιμή όλων των Ελλήνων.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έρχονται στη μνήμη μας όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές που βίωσε η χώρα  τη νύχτα των Ιμίων. Η συγκίνηση, παρά τα χρόνια,  παραμένει  έντονη και το ίδιο δυνατή.

 

Για την πόλη του Πειραιά η απώλεια ήταν μεγάλη, καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας, ένα παλικάρι 31 ετών, γεμίζοντας την οικογένειά του, πρώτα απ’ όλους,  αλλά και την πόλη μας   με θλίψη.

 

Όσα χρόνια και να περάσουν, είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να τιμά τον ήρωά του, τον Παναγιώτη Βλαχάκο.

 

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις  είναι οξυμένες και  το τελευταίο διάστημα παραμένουν ανησυχητικά οξυμένες. Βέβαια, είναι προφανές ότι οι συμμαχίες με άλλα κράτη, η ενίσχυση του οπλικού μας αμυντικού μηχανισμού είναι χρήσιμα και απαραίτητα, αλλά νομίζω το πιο  σημαντικό  είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι. Να παραμερίζουμε τις  ιδεολογικές μας διαφορές όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα και ειδικά για εθνικά θέματα και να είμαστε όλοι ενωμένοι.  Γιατί έχουμε αποδείξει κατά το παρελθόν ότι όταν ο Ελληνικός λαός είναι ενωμένος, μπορεί να πετύχει πολλά και να κερδίζει μάχες.

 

Με τον Νίκο Βλαχάκο γνωριζόμαστε αρκετά, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει πιο κοντά, σε ένα βαθμό, στη συνδιοίκηση του Δήμου Πειραιά. Ο Νίκος Βλαχάκος  πέρα από ένας Πειραιώτης επιστήμονας,  είναι πραγματικά ένας  αξιόλογος  άνθρωπος, από  μια εξαιρετική οικογένεια».

 

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Βλαχάκος,  στον χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«Η θυσία των τριών ηρώων μας ακόμα και σήμερα 26 χρόνια μετά, παραμένει  άσβεστη στη μνήμη όλων μας, σηματοδοτώντας ότι μια ηρωική πράξη δυναμώνει τα θεμέλια ενός λαού, που θέλει να παραμένει εθνικά υπερήφανος.

Στη σκέψη μας κυριαρχεί ότι όποιος θελήσει να προσβάλει την ανεξαρτησία μας πρέπει να αντιμετωπιστεί και αναχαιτιστεί με θάρρος και πίστη, όπως κάνατε Χριστόδουλε, Έκτορα και εσύ αδελφέ μου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας από τότε μέχρι σήμερα γιγαντώνουν καθημερινά το ανάστημά τους σε όποιον θελήσει να αλλοιώσει στο παραμικρό την εδαφική μας ακεραιότητα.

Καινούργια πλοία για τους θαρραλέους μας κυβερνήτες και τα πληρώματα τους, αλλά και καινούργια αεροπλάνα παραδίδονται στα χέρια των πιο άξιων πιλότων του κόσμου. Ξέρω ότι όταν ακούτε τον ήχο των κινητήρων τους χαμογελάτε υπερήφανοι. Και εμείς καμαρώνουμε για όλα αυτά και υποκλινόμαστε σε σας που είχατε τελικά τέτοιο μεγαλείο ψυχής και ευχόμαστε και οι σημερινοί και αυριανοί πιλότοι μας να είναι πάντα ασφαλείς και γενναίοι.

Αδελφέ μου,  η πόλη που γεννήθηκες και έζησες, αλλά και όλο το έθνος δεν σε ξεχνά και θα σε τιμά πάντα για αυτό που μας χάρισες, να πορευόμαστε ελεύθεροι και με αξίες στη ζωή.

Κύριε Δήμαρχε, για μία ακόμα φορά η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε και για τα καλά σας λόγια».

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Eκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης,  ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Εκ  μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων κ. Νικόλαος Μανωλάκος.

Εκ μέρους του Α/ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης Π.Ν.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης.

O Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.  Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας.

Εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα, οι κυρίες Έλλη  και Ελένη Βλαχάκου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν: οι Βουλευτές:  κ.κ. Γιάννης Μελάς και  Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός. Τον Βουλευτή κ. Θοδωρή Δρίτσα εκπροσώπησε η συνεργάτιδά του, Δημοτική Σύμβουλος κα Σταυρούλα Μελά. Οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Δημήτρης Καρύδης,  Λεωνίδας Μανωλάκος, Δημήτρης Αράπης, Παναγιώτης Ρέππας και κα Κυριακή Μπουρδάκου. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Γιώργος Βίτσας και  Χαρουτιούν  Μαρκαριάν. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας. Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  κα Δήμητρα Κούβαρη, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θοδωρής Τσόντος και  συγγενείς  του ήρωα.

Στην τελετή παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Πηγή