«Πέρασε» η χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.4.23

«Πέρασε» η χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ


 Ανατροπή στο θέμα της χρηματοδότησης υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο φράχτης στον Έβρο, καθώς κατόπιν πρωτοβουλίας ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερψηφίστηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της κατεύθυνσης κοινοτικών πόρων σε αντίστοιχα έργα.

Την τροπολογία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει το αποτρεπτικό φράγμα του Έβρου.

«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μια ηχηρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Δημήτρη Παπαδημούλη με την καταψήφιση της τροπολογίας του που ζητούσε να μην χρημοτοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους ο φράχτης στον Έβρο» τόνισε.

Το ζήτημα είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, καθώς με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη είχε συμπεριληφθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει κονδύλια για την κατασκευή τεχνητών εμποδίων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Για καλλιέργεια ψευδών και παραπλανητικών εντυπώσεων κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με την αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά, επιχείρησαν να περάσουν μια τροπολογία που αναφέρεται γενικότερα σε χρηματοδότηση “υποδομών” για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του Ψηφίσματος Κατευθυντήριων Γραμμών για τον Προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να καταψηφιστεί το Ψήφισμα στο σύνολό του, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από 322 ευρωβουλευτές.

«Δόθηκε ένα ισχυρό ράπισμα σε όσους μαζί με τον κ. Παπαδημούλη θέλανε να απαγορεύσουν τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων και να το κάνουν αυτό επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημείωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Την συμπερίληψη της νέας τροπολογίας στην έκθεση του Κοινοβουλίου χαιρετίζουν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, στρέφοντας τα βέλη τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν υπερψηφίστηκε στο σύνολό της, με τη διαδικασία της διαβούλευσης να συνεχίζεται και με την τροπολογία του ΕΛΚ πάντως να είναι πλειοψηφική.

Οι τελικές αποφάσεις, εξάλλου, λαμβάνονται από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή