Απάντηση Προέδρου Π.Ο.Λ Κυράνη Κώστα στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.4.23

Απάντηση Προέδρου Π.Ο.Λ Κυράνη Κώστα στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.



Ποιοι είναι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο και μιλούν για κατρακύλα ; Από πότε απέκτησαν το ρόλο του δημόσιου κατήγορου; Ποιος δίνει το δικαίωμα σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο;

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της Π.Ο.Λ καθορίσαμε ως βασική μας αρχή πως όσο και αν προκληθούμε θα αποφύγουμε την οποιαδήποτε σύγκρουση με άλλα συνδικαλιστικά όργανα κυρίως με αυτά που εκπροσωπούν τους συναδέλφους Λιμενικούς.

Όχι επειδή έχουμε κάτι να φοβηθούμε αλλά επειδή θεωρούμε πως δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να αντιδικούμε με συναδέλφους που εκπροσωπούν στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα πως αντιδικίες που καλλιεργούνται χάριν εντυπωσιασμού, για το ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τους συναδέλφους, το μόνο που θα καταφέρει είναι η υποβάθμιση του συνδικαλιστικού μας κινήματος και τίποτα άλλο. 

Την ίδια γραμμή θα θέλαμε να ακολουθήσουμε ως Π.Ο.Λ και τώρα, παρά το ότι έχουμε προκληθεί ουκ ολίγες φορές από το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Έχοντας όμως υπηρετήσει για αρκετά χρόνια την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ τόσο από τη θέση του Προέδρου της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος όσο και από όλες σχεδόν τις θέσεις στο ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ , με τιμητικότερη αυτή του Προέδρου της Ομοσπονδίας, δεν μπορώ να αποδεχτώ τον τρόπο, το ύφος άλλα και το επίπεδο με το οποίο εκφράζεται το παρών Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για την Π.Ο.Λ την Ομοσπονδία που ιδρύσαμε με πολλούς συναδέλφους, αλλάζοντας το τοπίο του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λιμενικό Σώμα.

Χαρακτηρισμοί όπως “μόρφωμα “, “η κατρακύλα δεν έχει τέλος”  άλλα και μια σειρά υποτιμητικές άκομψες και προσβλητικές εκφράσεις εις βάρος της Π.Ο.Λ. δεν συνάδουν σε Λιμενικούς ούτε αντικατοπτρίζουν τα ιδεώδη του Συνδικαλισμού και αυτά που θα περίμεναν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από εμάς που τους εκπροσωπούμε.

Είμαστε συνάδελφοι Λιμενικοί, συνυπηρετούμε στις ίδιες υπηρεσίες και έχουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον μας .

Σε ατομικό επίπεδό συνεχίζω να διατηρώ προσωπικές και φιλικές σχέσεις με αρκετά μέλη του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., ανταλλάσουμε συχνά απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Λιμενικοί και γνωρίζω πως το μεγαλύτερο μέρος των συνάδελφων μελών του Δ.Σ  δεν θα εκφράζονταν με τον τρόπο αυτό για άλλους συναδέλφους.

Διαβάζοντας όμως κάποιος τις ανακοινώσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ εις βάρος μας θα νόμιζε πως απευθύνεται σε εξτρεμιστική ,παρακρατική οργάνωση που θα πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να εξαφανιστεί !!!

Ποιοι είναι αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο και μιλούν για κατρακύλα ; Από πότε απέκτησαν το ρόλο του δημόσιου κατήγορου; Ποιος δίνει το δικαίωμα σε ένα συνδικαλιστικό σωματείο να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο;   

Η εμπειρία μου στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ μου δίδαξε πως οι δήθεν μεταξύ μας διενέξεις όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά άλλα κατέληξαν καταστροφικές για κάποια μέλη του Δ.Σ που επί σειρά ετών σέρνονται στις δικαστικές “αίθουσες” για να αποδείξουν πως δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να ασχοληθούν με τον συνδικαλισμό. Απλά κάποιοι θερμοκέφαλοι θεώρησαν πως οι μεταξύ τους διαφορές θα πρέπει να επιλύονται στις δικαστικές αίθουσες .

Τι κατάφεραν λοιπόν; Τίποτα!!!

10 χρόνια φαγούρας ,ανούσιων συγκρούσεων ,με συναδέλφους και τις οικογένειες τους να σπιλώνονται ανεπανόρθωτα.

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να έχουν την αίσθηση ότι είναι Εθνοσωτήρες .

Θεοί δεν είμαστε ούτε κάνουμε θαύματα. Λιμενικοί είμαστε που προσπαθούμε με την καθημερινή μας ενασχόληση να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι προσπαθώντας να βελτιώσουμε έστω και στο ελάχιστο τη ζωή των στελεχών .

Ίσως όμως με την δημιουργία της Π.Ο.Λ. δημιουργήσαμε μεγάλο πρόβλημα επειδή καθημερινά αναδεικνύουμε προβλήματα που εδώ και καιρό παρέμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Βέβαια σε όλη μας την παρουσία τα 3 αυτά έτη ουδέποτε αναφερθήκαμε στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ  για το πως και αν ασχολείται με τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους, αφού εμείς ακολουθούμε άλλη τακτική και δράση από αυτή που είχαν συνηθίσει να έχουν οι συνδικαλιστές μέχρι και σήμερα.

Υπό αυτό το πρίσμα συγκρουστήκαμε με τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη από την πρώτη στιγμή και για τον λόγο αυτό ο κ. Υπουργός δεν ήθελε την Π.Ο.Λ στα πόδια του αφού καταγγείλαμε πολλές φορές τις μεθόδους που ακολούθησε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικοί. 

Κατανοούμε πως η Π.Ο.Λ ενόχλησε κάποιους επειδή δεν ακολούθησε την πεπατημένη του συγκαταβατικού συνδικαλισμού .

Μα ποιος ο λόγος ύπαρξης μας αν κάναμε ότι και οι άλλοι;

Η Π.Ο.Λ. δημιουργήθηκε για να συνεργαστεί με οποίον έχει θετική διάθεση για τα στελέχη και θα συγκρουστεί με οποίον θέτει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον των συνάδελφων. Για τον λόγο αυτό δεν θα αναζητούσαμε ποτέ πεδίο αντιπαλότητας με την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ, την Π.Ε.Α.Λ.Σ. και την αξιόμαχη Ε.Α.Α.Λ.Σ. Συνεργαζόμαστε αρμονικά τόσο με την Πανελλήνια Ένωση των Αξιωματικών (Π.Ε.Α.Λ.Σ) αλλά και με τους Απόστρατους Αξιωματικούς (Ε.Α.Α.Λ.Σ.) και καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα στο μέγιστο ζήτημα που έχει προκύψει με τα ταμεία μας και την βιωσιμότητά τους .

Για αυτούς που πιθανώς δεν το γνωρίζουν τους ενημερώνουμε πως δεν είμαστε το μόνο ένστολο Σώμα που λειτουργούν 2 Πανελλήνιες Ομοσπονδίες. Στην Αστυνομία υπάρχουν 4 Πανελλήνια συνδικαλιστικά όργανα , στην Πυροσβεστική 4 επίσης , στον Στρατό 2 Ομοσπονδίες.

Κούρασε τους πάντες  επί 3 χρόνια να ακούνε και να διαβάζουν πως ,η Π.Ο.Λ. είναι παράνομη , ελέγχεται η νομιμότητά της ,σήμερα κλείνει , αύριο καταργείται ,μεθαύριο θα εξαφανιστεί και άλλα τόσα ανούσια μυθεύματα μόνο και μόνο για να συντηρείται μία κατάσταση διαρκούς αμφιβολίας .

Αντί αυτού η Π.Ο.Λ. ενισχύεται και ισχυροποιείται .Σε ένα έτος ιδρύθηκαν νέα πρωτοβάθμια σωματεία  τα οποία εντάχθηκαν στην ΠΟΛ και συνεχίζουμε .

Οι αποφάσεις 13 δικαστηρίων σε όλη τη χώρα δίνουν την δυνατότητα στην Π.Ο.Λ. και στις Πρωτοβάθμιές Ενώσεις της να εκπροσωπούν με κάθε νομιμότητα τους συναδέλφους με τις εισφορές τους να καταβάλλονται όπως προβλέπει ο νόμος μέσω της μισθοδοσίας από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και αφού πρωτίστως έχει υπάρξει ο προβλεπόμενος έλεγχος από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης .

Επιπροσθέτως η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης  στην τριτανακοπή που κατέθεσε η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ήταν ξεκάθαρη και υπέρ της Π.Ο.Λ. αφού οι Λιμενικοί μπορούν να επιλέγουν το πώς θα εκπροσωπούνται.

Αυτοί που έπρεπε πήραν το μήνυμά τους όταν ο κ.Πλακιωτάκης προσπάθησε να μας καταργήσει λίγες μέρες πριν το Πάσχα του 2022 με νομοθετική διάταξη που επιχείρησε να φέρει στη Βουλή .

Όμως δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ και σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου, ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ ,Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 καταδίκασαν αυτού του είδους τις πρακτικές που δεν ανταποκρίνονται σε Δημοκρατικά πολιτεύματα και απέτρεψαν διαπαντός την προοπτική οι πολιτικοί να παρεμβαίνουν στα συνδικαλιστικά των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η αναγνώριση των νόμιμων σωματείων γίνεται από τα δικαστήρια μόνο και όχι από τους πολιτικούς .Αν επέλεγαν οι πολιτικοί το πώς θα συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι, στην Ελλάδα σήμερα δεν θα υπήρχε συνδικαλισμός .

Στη χώρα μας υπάρχει Δημοκρατία .Σε ποιο δημοκρατικό καθεστώς έβλαψε η δεύτερη επιλογή στην έκφραση ,μια διαφορετική φωνή ; Το συνδικαλιστικό μας κίνημα στηρίζεται στην αρχή της πολυφωνίας .

Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου συναντούνται μαζί μας προκειμένου να ενημερωθούν για τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους προσκαλώντας μας σε όλα τα Νομοσχέδια του ΥΝΑΝΠ ώστε να καταθέσουμε στη Βουλή των Ελλήνων τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για τα διατάγματα που τίθενται προς ψήφιση.

Καταφέραμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελούμε μία έγκυρη και σταθερή πηγή ενημέρωσης των προβλημάτων που απασχολούν τους Λιμενικούς όχι μόνο σε τοπικά ενημερωτικά μέσα αλλά και σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια . Μάλλον κάτι ξέρουν όλοι αυτοί και μας εμπιστεύονται πως θα αποτυπώσουμε την πραγματικότητα στην πλήρη της διάσταση .

Απαντώντας στις επικρίσεις των «αλτρουιστών» της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ πως η Π.Ο.Λ ιδρύθηκε για να καλύψει τις προσωπικές μας επιδιώξεις οφείλω να απαντήσω πως ναι .

Ναι, γιατί τόσο εγώ όσο και οι συναγωνιστές μου στην Π.Ο.Λ έχουμε ως προσωπική επιδίωξη και φιλοδοξία την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των συνάδελφων.

Ανάλογες επιδιώξεις είχα και στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ όταν με τους περισσότερους από αυτούς που βρίσκονται στο σημερινό ΔΣ καταφέραμε όσο ήμουν Πρόεδρος να νομοθετηθεί το 2017 για πρώτη φορά η εισαγωγή των Λιμενικών μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, να θεσπιστεί το επίδομα παραμεθορίου αφού μέχρι και τότε οι συνάδελφοι στα νησιά της παραμεθορίου δεν ήταν δικαιούχοι, να ανοίξουμε τον δρόμο για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων αφού για μια δεκαετία οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα μας είχαν “εκδιώξει” λόγω άστοχων και λανθασμένων επιλογών αυτών που διαχειρίστηκαν την τύχη μας τα προηγούμενα έτη, όπως επίσης να θεσπιστούν και μια σειρά από διατάξεις που είχαν θετικό πρόσημο για όλους μας . Κάποιες από αυτές για διάφορους λόγους δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη .

Εννοείται πως δεν ήταν όλα ιδανικά εκείνη την περίοδο, όμως είχαμε ανθρώπους στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που καθημερινά συζητούσαν μαζί μας .

Τι μπορεί να πει κάποιος για τον τρόπο με τον οποίο η Ηγεσία του ΥΝΑΝΠ αντιμετωπίζει τους συναδέλφους τα τελευταία 4 έτη;

  • Είναι δυνατόν να μιλάμε για Δημοκρατία όταν δεν διενεργούνται τακτικές μεταθέσεις;
  • Σε ποιά χώρα ζούμε και θα πρέπει να μετατεθούν οι καρκινοπαθείς και οι βαριά ασθενείς;
  • Ποιες εποχές θυμίζουν οι τακτικές έκδοσης νομοθετημάτων όπως το Π.Δ 86/22 κυριολεκτικά τη νύχτα και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση ;
  • Τι ήταν αυτό που οδήγησε τα συνδικαλιστικά όργανα και όχι μόνο την Π.Ο.Λ. να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να καταρριφθούν τα νομοθετήματα που υποθηκεύουν το μέλλον μας ;
  • Αδυνατούμε να αποδεχτούμε πως μειώνονται για το 2023 οι εισακτέοι ΛΦ μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων κατά 40 % προκειμένου  να γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ακολουθώντας μεθόδους που μας γυρίζουν πολύ πίσω.
  • Πως μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς όταν οι νέοι συνάδελφοι μας παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον;
  • Πως ήταν και πως είναι σήμερα η καθημερινότητα και η ζωή των συνάδελφων που υπηρετούν στα νησιά και στα πλωτά; Μπορεί να μας πει κάποιος αν είναι καλύτερη από πριν; Η απάντηση πως όχι δεν είναι καλύτερη ,ασχέτως  αν παρούσα ηγεσία παρουσιάζει πως όλα βαίνουν καλώς.

Μήπως όλα αυτά είναι faκe news και αδίκως θίγουν τον Υπουργό μας κ.Πλακιωτάκη;

Μακάρι να ήταν ψέματα, δυστυχώς όμως δεν είναι. Η διαφορά είναι πως αντίθετα με αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι και τώρα , η Π.Ο.Λ για όλα τα αρνητικά  αντιδρά , έχοντας μάλιστα  προσφύγει στη δικαιοσύνη και στο ΣτΕ για το Π.Δ Μεταθέσεων 11/21 και για Π.Δ 86/22 που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των βαριά ασθενών συναδέλφων.

Ξέρουμε πως σύγκρουση ,όταν επιβάλλεται , είναι ο δύσκολος δρόμος. Απαιτεί αργά και σταθερά βήματα. Όμως αποφασίσαμε ενωμένοι  να τον διαβούμε γνωρίζοντάς πως δεν θα είναι βατός και πως για την επιλογή μας αυτή θα παλέψουμε χωρίς δισταγμό , με κάθε προσωπικό κόστος μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας .

Λεονταρισμοί και απειλές ,δεν μας φοβίζουν ούτε θα μας αποπροσανατολίσουν από όποιον και αν αυτές προέρχονται.

Ως Π.Ο.Λ. θα συνεχίσουμε με ίδιο αμείωτο ρυθμό να διεκδικούμε υπέρ των συναδέλφων ,να συγκρουόμαστε αν απαιτηθεί , να συνεργαζόμαστε με συνδικαλιστικούς φορείς και να επεκτείνουμε διαρκώς την Ομοσπονδία μας αφού οι συνάδελφοι είναι αυτοί που επιλέγουν τον τρόπο και το μέσο που θα εκπροσωπούνται .

Θα παραμείνουμε διεκδικητικοί, δυναμικοί και αποτελεσματικοί μιας και αυτός είναι ο στόχος και το κίνητρό μας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε απειλές και προσβολές καθώς στην Π.Ο.Λ. δεν απειλούμε και δεν προσβάλουμε κανέναν .