Οργή Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου για τη "Στρατηγική Πυξίδα" - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.3.22

Οργή Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου για τη "Στρατηγική Πυξίδα"


 Ελλάδα και Κύπρο "βλέπει" πίσω από τη "Στρατηγική Πυξίδα" η Τουρκία και γι' αυτό, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντας την ΕΕ ότι αγνοεί τα δικαιώματα της Άγκυρας, ενώ με καθεστωτική ρητορική υπαγορεύει το ότι "το έγγραφο δεν θα οδηγήσει στις σωστές στρατηγικές".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το έγγραφο και ιδιαίτερα το κείμενο που που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αναφέρεται στη χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα, και επιμένουν να αρνούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της ΕΕ. Με αυτή την αντίληψη, είναι δύσκολο να δούμε το έγγραφο, το αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση και έτσι παύει να είναι "πυξίδα", ως "στρατηγικό". Είναι προφανές ότι αυτό το έγγραφο θα κάνει την ΕΕ μέρος των προβλημάτων και όχι των λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα την οδηγήσει στις σωστές στρατηγικές.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τελευταίες εξελίξεις, αποτελεί έλλειψη οράματος και είναι ατυχές για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο παραλείπει τα γεγονότα και τις αλήθειες με αυτό τον τρόπο και αντιμετωπίζει τόσο ρηχά μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ".

Ευρωπαίος Αξιωματούχος

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά "την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι' αυτό είναι στην Στρατηγική Πυξίδα" ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς για την αντίδραση της 'Αγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι "προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών.

Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια".

Τόνισε επίσης ότι "είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι'αυτό είναι στην Πυξίδα".